Utredningen om dåd mot myndighetschef i fara – häktet missade restriktioner

NYHETER

Trots fulla restriktioner kunde 18-åringen läsa tidningar och titta på tv på häktet i Uppsala – i tio dagar.

Nu kan utredningen om mordförsöket på en myndighetschef i Uppsala vara delvis förstörd.

– Det är väldigt allvarligt, säger åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Myndighetschefen knivhöggs svårt i ett trapphus i Uppsala på kvällen den 29 januari.

Samma natt greps en 18-årig man misstänkt för dådet.

Enligt åklagaren och förundersökningsledaren Thomas Bälter Nordenman hade 18-åringen och myndighetschefen, som är i 60-åldern, stämt träff genom dejtingappen Grindr.

”Kan skada utredningen”

Att mannen överlevde de många knivhuggen handlade bara om tur, har åklagaren tidigare sagt.

Den 2 februari häktades 18-åringen av Uppsala tingsrätt och efter tillstånd från tingsrätten tog åklagaren beslut om att den misstänkte varken skulle få titta på tv eller läsa nyhetstidningar.

– Eftersom det kan skada utredningen om han får veta vad som skrivs, samtidigt som det är ett högt medietryck på den här utredningen, tog jag det beslutet, säger Thomas Bälter Nordenman.

Men av oklar anledning har beslutet om restriktioner inte följts av häktet i Uppsal, kan Aftonbladet avslöja.

Tejpade upp artikel

Enligt uppgifter till Aftonbladet har 18-åringen kunnat titta på tv och läsa tidningar i tio dagar, från häktningen den 2 februari till i lördags.

Mannen ska till och med ha haft en artikel om mordförsöket upptejpad i sitt häktesrum.

Efter upptäckten på lördagseftermiddagen kontaktades omgående jouråklagare som såg över vilka beslut om restriktioner som fattats i ärendet.

– Vad som har hänt är att det har blivit något missförstånd och restriktionerna har inte riktigt fungerat, säger chefsåklagare Gunilla Strömblad vid Åklagarkammaren i Uppsala som hade jour under lördagen.

Chefen för häktet i Uppsala uppger att en rapport upprättats om det inträffade.

– Jag känner till att det har hänt. På något sätt har man brustit i restriktionerna. Åklagaren har meddelat restriktioner men som jag förstod det har det inte uppfattats. Jag vet inte exakt vad det rör sig om men på något vis har den här personen fått ta del av tv och tidningar, säger häkteschefen Pernilla Vikström.

”Väldigt allvarligt”

Hon uppger att man kommer att utreda vad som orsakat missen.

– Det är väldigt allvarligt och därför behöver vi utreda det. Det kan ju hindra brottsutredningen. Det är naturligtvis jätteolyckligt, säger Pernilla Vikström.

Åklagaren och förundersökningsledaren Thomas Bälter Nordenman informerades av polisens utredare om det inträffade på måndagsmorgonen.

– Jag fick höra talas om detta i morse. Att han fått se på tv bland annat, trots mitt beslut.

– Den konkreta faran för den här utredningen vill jag inte uttala mig om av utredningstekniska skäl. Men rent generellt kan jag säga att det är djupt olyckligt att häktet inte följer de restriktioner som vi har beslutat om. Det kan få allvarliga konsekvenser, säger Thomas Bälter Nordenman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott