Donald Trumps branta uppförsbacke

NYHETER

Popularitetssiffrorna är de lägsta för en nytillträdd president i modern tid.

Donald Trump är redan innan han tillrätt på kollisionskurs med sin egen säkerhetstjänst, han är i totalkonfrontation med media och i största allmänhet osams med många.

Man kan lugnt säga att det är uppförsbacke för Trump.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.

Vissa människor får energi av att möta motstånd. De drivs framåt av att känna sig motarbetade. Kanske tillhör Trump denna kategori. För att vara 70 år har han en tillsynes outtömlig energi.

De flesta skulle bli fullständigt utmattade om de dygnet runt kände ett behov av att läxa upp meningsmotståndare eller försvara sina egna åsikter och handlingar.

Det är svårt att minnas en president som varit i större blåsväder när han tillträder än Donald Trump.

George W Bush ifrågasatt

Visserligen var George W Bush starkt ifrågasatt när han svors in eftersom det var Högsta domstolen som tilldömde honom segern efter ett extremt jämt valresultat i Florida. Ändå var hans inledning rena smekmånaden jämfört med den storm som Trump befinner sig i.

Minst 22 kongressmän har meddelat att de inte tänker närvara på insvärningsceremonin därför att de vill visa solidaritet med kongressmannen John Levis som inte anser att Trump är en legitimt vald president. En protest mot en tillträdande president som helt saknar motstycke i USA:s moderna historia.

Lägsta på över 50 år

Eftersom samtliga är demokrater hade Trump kunnat rycka på axlarna och gå vidare. Om det inte vore för de usla popularitetssiffrorna. Bara 40 procent tror att Trump blir en bra president. Inte på över femtio år har en tillträdande president haft så låga siffror.

Saker kan hända som får hans siffror att växa. Efter terrordåden den 11 september 2001 sköt George W Bush popularitet i höjden och var som bäst närmare 90 procent. Men det normala är att en president är som mest populär just när han tillträder. Därefter är det en långsam utförsbacke tills det är dags att lämna.

Att börja så lågt som Trump kan bli en djup grop att gräva sig ur.

De undersökningar som är på gång om Rysslands påstådda försök att påverka valutgången och Putins påstådda hållhakar på Trump kan när som helst explodera i ansiktet på den nye presidenten.

Inga nickedockor

Trump kommer säkert att byta ut ledningen för underrättelsetjänsterna men finns det komprometterande bevis mot honom blir den väldigt svåra att undertrycka.

Senatsförhören med hans ministrar har visat att flera tunga ministrar har uppfattningar i centrala frågor som skiljer sig från Trumps. Vad händer när det blir skarpt läge?

Varken säkerhetstjänsterna eller ministrarna är nickedockor beredda att svälja vad som helst.

Trumps relation med media är minst sagt ansträngd. Trump har visat att han har mycket känsliga tår och inte tvekar att bestraffa misshagliga medier. Det skulle förvåna om det är en taktik som i långa loppet gynnar honom. Att försöka tämja stora amerikanska medier som CNN, Washington Post och New York Times att gå i hans ledband är ingen lätt strategi.

Mediernas roll i en demokrati är att granska och ifrågasätta makutövningen i Vita huset, inte att agera hejaklacksledare. Något Trump verkar ha svårt att förstå.

Ekonomin räddningen?

Om han under tiden i Vita huset fortsätter att sparka bakut så fort han blir det minsta ifrågasatt blir det inte lätt att bli omvald om fyra år.

De flesta presidenter brukar när de tillträder åtminstone ha ambitionen att ena landet och de två politiska partierna även om få lyckas. Än så länge har vi hört väldigt lite i den riktningen från Trump.

Att det trots allt finns en viss optimism hos marknaden beror på att Trump lovat både kraftiga skattesänkningar för företag och investeringar i vägar, broar och annan infrastruktur. Det förmodas leda till ökad ekonomisk tillväxt.

Kanske kan en starkare ekonomi rädda Trumps tid i Vita huset.