Man häktad – misstänkts ha spionerat för Ryssland

Greps på bar gärning, enligt Säpo

avJohn Granlund

NYHETER

En man i 45-årsåldern häktades i dag misstänkt för att ha spionerat på Sverige – för Rysslands räkning.

Den misstänkta agenten greps enligt Säpo på bar gärning under ett möte med en rysk underrättelseofficer i tisdags.

Mannen arbetar som konsult i tech-branschen och driver eget företag.

1 av 2
Den misstänkte spionen.

Den misstänkte agenten som greps i tisdags kväll häktades på fredagseftermiddagen av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

De misstänkta brotten, som enligt åklagaren är riktade mot Sverige som stat, ska enligt vad som framfördes under häktningsförhandlingen ha skett från 27 juli 2017 till och med i tisdags.

Greps med påstådd diplomat

Under stora delar av häktningsförhandlingen satt den misstänkte agenten, som var iklädd skjorta och kavaj, gömd under en orange filt från Kriminalvården.

Han fördes till och från rättssalen av personal från Säkerhetspolisen.

Som skäl för häktningen anger åklagaren att det finns risk för att den misstänkte agenten undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar Säkerhetspolisens utredning.

– Min klient förnekar brott, sa mannens advokat Anna Björklund.

Mannen greps i tisdags på en restaurang i centrala Stockholm där han hade ett möte med en person som pekas ut som rysk underrättelseofficer som ”verkat i Sverige under diplomatisk täckmantel”, enligt Säpos beskrivning.

Var satt under bevakning

Då hade Säkerhetspolisen redan spanat på mannen under lång tid. Tidigare i veckan har Säpo uppgett att mannen träffat sin ryske kontaktperson regelbundet samt att man inför mötena vidtagit åtgärder för att inte avslöjas.

Den ryske underrättelseofficeren ska efter tillslaget i tisdags ha släppts av Säkerhetspolisens personal efter att denne legitimerat sig som diplomat och därmed innehavare av diplomatisk immunitet.

Samtidigt har den misstänkte agenten som i dag begärs häktad suttit anhållen sedan i tisdags. Mannen har, enligt ett pressmeddelande från Säpo, arbetat inom svensk högteknologisk industri inom ett område som man ”vet är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet”.

Driver företag

Den misstänkte agenten arbetar som konsult och driver eget företag inom tech-branschen. Tidigare har han enligt egna uppgifter i sociala medier arbetat för ett av landets största företag, samt forskat och varit knuten till ett av landets främsta tekniska universitet där han också publicerat flera vetenskapliga artiklar.

Den misstänkte agenten är aktiv på sociala medier och bland annat har han på ett av sina konton lagt upp material som hyllar Rysslands president Vladimir Putin, material från den statsstyrda ryska tv-kanalen RT, samt konspiratoriskt material där det bland annat argumenteras för att jorden skulle vara platt.

Mannen är i 45-årsåldern och enligt Skatteverket född i Sverige. Han har svenskt medborgarskap, är gift och har flera barn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spioneri

Säpo

Stockholm

Ryssland