Här går luften ur Alliansen

avAnette Holmqvist

NYHETER

Ny undersökning: Regeringspartierna får 39,1 procent – bottennotering för Centern

1 av 3
DET BLÅSER KALLT Alliansen fortsätter att tappa väljare. Enligt en ny mätning från Aftonbladet/United Minds skulle inte ens fyra av tio svenskar rösta på regeringspartierna om det vore val i dag. Partiledarna Göran Hägglund (KD), Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C) har en hel del att fundera på. Värst läge är det för Annie Lööfs parti – Centern skulle i dag bara få 2,8 procent av rösterna, en ny bottennotering.

Krisen för Alliansen för­djup­as – inte ens fyra av tio svenskar skulle rösta på regeringspartierna om det vore val i dag.

Värst är situationen för Centerpartiet som får sitt sämsta resultat sedan Aftonbladet/United Minds mätningar inleddes.

– Det är riktigt tråkiga siffror för oss, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

Problemen för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans allianskamrater hopar sig. Stödet för regeringen är nu nere i 39,1 procent, visar majmätningen.

– Bilden av att arbetslösheten är hög och att regeringen inte har lyckats presentera någon trovärdig politik för att lösa den, har börjat sätta sig bland väljarna. Många uppfattar att vi har problem i Sverige som det måste göras något åt, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Arthursson bekymrad

Allra värst är det för Centerpartiet som får botten­noteringen 2,8 procent och därmed skulle åka ur riksdagen om svenska folket hade gått till valurnorna i dag. Detta gör partisekreteraren Michael Arthursson bekymrad.

– Vi har ett verkligt tufft läge att jobba med, säger han.

Arthursson tror att det låga stödet för C till viss del beror på att väljarnas syn på partiet har förändrats – efter den stormiga debatt som föregick idéprogrammet i vintras.

’Har mer i skafferiet’

– Nu måste vi fokusera på det som människor förväntar sig av oss. Som att vi ska vara pådrivande för hur vi ska klara klimatproblem­en, att vi lägger förslag som underlättar för företag och anställda och att vi lyfter frågor för utveckling i hela landet.

Vilken betydelse har Annie Lööf för krisen?

– Jag tror att hon kan spela en väldigt stor roll för att vi ska kunna vända det här, hon har gjort ett antal mycket starka framträdanden under det här stormiga halvåret. Men det tar tid.

Läget i Alliansen beskriv­er Michael Arthursson som att man har ”motvind” just nu.

– Men det hade vi också inför 2010 och lyckades vända det ett halvår innan valet. Det gäller att vi hittar ett sätt att göra det nu också. Vi måste visa väljarna att vi har mer i skafferiet, säger Arthursson.

På den rödgröna kanten av den politiska färgskalan går både V och S framåt, medan Miljöpartiet som har kongress i slut­et av veckan, backar. Sverige­demokrat­erna återhämtar sig efter två månad­er av tillbakagång.

Läs hela rapporten här.