Nyheter

Efter upploppen i Husby: ”Här kommer nästa polismord att ske”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Poliser utsätts för angrepp när de ska utföra sitt arbete

Situationen i västra Stockholm beskrivs av flera poliser som kaotisk.

I stort sett varje gång polisen ska ingripa samlas stora gäng som kastar sten på bilar och angriper enskilda poliser.

– Jag är säker på att nästa polismord kommer att ske i vårt distrikt, så allvarligt är det, säger en polisman vid Västerortspolisen.

Störst är problemen i de socialt utsatta orterna intill Järva-fältet, Tensta och Rinkeby. Husby finns också med på den kartan.

Dit åker polisen aldrig med mindre än två bilar.

Dubbla patruller måste rycka ut

– Om en patrull rycker ut och gör ett ingripande och lämnar sin bil, måste ytterligare en patrull stanna och bevaka den polisbilen, säger en av flera polismän som Aftonbladet varit i kontakt med.

Bilarnas rutor har fått förstärkas av ett laminat som ska förhindra att glaset splittras av stenar. Så kallade bröstkameror har införskaffats och ska användas för att kunna urskilja och säkra bildbevis på vilka enskilda som attackerar polisen.

– Det händer att folk ringer in falska larm för att locka polisen att rycka ut till bakhåll, men vår länskommunikationscentral, LKC, har blivit bättre på att sålla bort de larmen. De vill nu att de som larmar dit ska lämna sitt nummer. Och är det ingen som svarar när LKC kontrollringer, eller om det hörs ett ungdomsgäng i bakgrunden, larmas vi oftast inte ut.

– Det är bara att hoppas på att ingen som verkligen behöver polisens hjälp råkar illa ut på grund av uteblivet kontrollsvar.

För polisens personal i yttre tjänst har situationen blivit ett arbetsmiljöproblem.

”De maskerade sig”

En annan polisman som jobbat många år inom Västerort berättar hur det kan gå till, "en vanlig dag på jobbet".

– Några kollegor till mig hade ryckt ut för att gripa en person som var misstänkt för brott och det ledde till att de fick springa en bra bit innan de fick tag i honom.

Det blev brottningsmatch och under tiden samlades massor av nyfikna runtomkring.

– När de hade fått på honom handbojorna och tittade upp fick de se hur folk börjat maskera sig, dra upp luvor, och börjat gå mot dem. Det var 30-40 personer! De fick bereda sig på att slåss!

När bara någon meter återstod tills folkmassan var framme kom nästa polisbil med blåljus och sirener påslagna, och då backade angriparna.

– Folk i allmänhet har inte aning om hur allvarligt det är, men det har varit så många incidenter nu senaste året, att jag är övertygad om att det kommer sluta med att en polis dödas. Nästa polismord i Sverige kommer ske i Västerort.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: