Kulturministern: gör skönlitteratur obligatorisk

Av: Martin Nilsson

Publicerad:

Lena Adelsohn Liljeroth svarar på Miljöpartiets kritik

Lena Adelsohn Liljeroth vill införa obligatorisk läsning av skönlitteratur i skolan.
Lena Adelsohn Liljeroth vill införa obligatorisk läsning av skönlitteratur i skolan.

I går kritiserade Miljöpartiet regeringspartierna för att konsekvent nedmontera kulturen i skolan.

Nu svarar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) på attacken – och föreslår obligatorisk läsning i skolan.

– Fick jag välja skulle skolorna starta varje dag med obligatorisk läsning av skönlitteratur, säger hon.

I gårdagens DN gick ledande företrädare för Miljöpartiet till skarp kulturattack mot regeringen.

"Alliansen tycks betrakta kultur som något mindre viktigt", skrev språkröret Gustav Fridolin tillsammans med partikollegorna Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson, och Tina Ehn, kulturpolitisk talesperson, på DN Debatt.

Brandtal för skolkulturen

Miljöpartiet vill bland annat återinföra de estetiska ämnena som obligatoriska i gymnasieskolan.

– Vi ser hur kulturen nedprioriteras, hur det blir svårare för barn som vill använda ett instrument. I gymnasiet har alliansen medvetet plockat bort de estetiska ämnena, sa Gustav Fridolin till Aftonbladet igår.

I går höll språkröret sitt traditionella sommartal i skånska Vittsjö – där han fortsatte prata sig varm om de estetiska ämnena.

– Kultur är inte förströelse, inte underhållning för hjärnan, utan aktiverar hjärnan, skapar kreativitet och gör det lättare att begripa även andra samband, sade han i sitt framförande.

Fortsatt stort intresse

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tonar ner Miljöpartiets kritik och menar att regeringen satsar på skolkultur "där den behövs som mest".

Hon pekar på regeringens satsning "Skapande skola", som infördes 2008.

– Vi har fört in mer kultur i skolan, framförallt grundskolan, där elever får kontakt med professionella kulturskapare, säger hon.

Adelsohn Liljeroth menar att intresset är fortsatt stort för estetiska ämnen på gymnasiet, trots att kurserna inte längre är obligatoriska.

– Det är fler elever som väljer rent estetiska linjer idag, säger hon.

"Obligatorisk läsning av skönlitteratur"

Som svar på Miljöpartiets krav att göra de estetiska ämnena obligatoriska igen vill kulturministern istället satsa på ungas läsning.

– Det är många ämnen som ska in i skolan, men från kulturdepartementets håll är det viktigt att läsningen ska få utrymme. Vi ser att framförallt unga pojkar läser mindre, säger hon och får stöd i en ny undersökning som Ungdomsbarometern gjort på uppdrag av försäkringbolaget If.

Trots att unga läser mer idag än 1995 väljer fyra av tio sällan eller aldrig texter som tar mer än fem minuter att läsa, skriver Svenska Dagbladet.

Undersökningen visar samtidigt att tjejer oftare läser böcker än killar.

– Fick jag välja skulle skolorna starta varje dag med obligatorisk läsning av skönlitteratur, framförallt i grundskolan. Jag och Jan Björklund har pratat om det och han är också inne på att vi behöver ett läslyft, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Publicerad: