Nyheter

Billström repeterar: ”Jag ber om ursäkt”

Av: 

Viktor Mattsson

NYHETER

Tobias Billströms (M) uttalanden om de som hjälper papperslösa har mött en kritikstorm.

Nu ber migrationsministern om ursäkt - om och om igen.

– Det är väldigt viktigt att man uttrycker sig på ett bra sätt och det har jag inte gjort i det här fallet, säger Tobias Billström (M) till Aftonbladet.

I Dagens Nyheter kan man läsa hur migrationsminister Tobias Billström utrycker sig om personer som gömmer papperslösa flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till Dagens Nyheter.

Mötte massiv kritik

Efter uttalandet har kritiken inte låtit vänta på sig.

– Uttalandet är oroväckande. Jag oroas över varje gång som någon gör skillnad på människa och människa. Det som är relevant att diskutera är att det finns människor i Sverige på flykt som gömmer sig, som har rättigheter. Det är inte relevant att diskutera hårfärgen på dem som hjälper dem, sa Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet som har en uppgörelse om migrationspolitiken med Moderaterna till Aftonbladet tidigare idag.

På sociala medier bubblade också frustrationen och Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe sa att "det är inte acceptabelt att uttrycka sig så".

”Jag har gjort fel”

Efter stormen valde Tobias Billström att endast uttala sig till TT och bad då om ursäkt för hur han utryckt sig. När Aftonbladet träffar honom ber han om ursäkt igen - och igen.

– Jag vill be om ursäkt för alla de som känt sig illa berörda av mina kommentarer, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

– Det är väldigt viktigt att komma ihåg när man diskuterar de här frågorna att de papperslösas situation kan vara komplicerad på många sätt. När man diskuterar det ska man inte fokusera på utseendet, och i och med att det kom fram - och kom in i debatten, tycker jag att jag gjort fel och det vill jag be om ursäkt för.

Du pratade om utseendet hos de som hjälper de papperslösa, vad menade du med det?

– Man ska vara väldigt försiktig med ordvalet och när vi nu ser att vi får en diskussion som kretsar kring utseende tycker jag att jag gjort fel och det finns ingen ursäkt för det. Det är viktigt för mig att be om ursäkt och klarlägga detta, säger migrationsminister Tobias Billström.

Vad blir konsekvenserna för dig?

– Jag kommer i fortsättningen vara väldigt försiktig med hur jag uttrycker mig.

Kan du sitta kvar som migrationsminister?

– Det är en fråga för statsministern att svara på för det är hos honom jag har förtroendet.

Men kommer du sitta kvar?

– Jag har inga planer på att avgå, nej, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

LEDARE: Billströms uttalande är rasism
Publisert: