”Spotifys grundare gömmer miljoner på Cypern”

Av: Sara Lodin

Publicerad:
1 av 3 | Foto: STEFAN MATTSSON
Spotify-grundaren och Telia Sonera-ledamoten Martin Lorentzon har undvikit att betala skatt i Sverige genom ett brevlådeföretag i Cypern, rapporterar Ekot.

Spotify-grundaren och Telia Sonera-ledamoten Martin Lorentzon har undvikit att betala skatt i Sverige genom ett brevlådeföretag i Cypern, rapporterar Ekot.

Han har bara varit ledamot i Telia Soneras styrelse i knappt tre veckor och valdes in när företaget ville ha en etisk nystart efter Uzbekistanaffärerna.

Under 2007-2010 nolltaxerade Martin Lorentzon, en av Spotifys grundare, i Sverige trots att han varit skriven här, genom att ha aktier placerade i företag på Cypern, något som ordföranden i valberedningen till Telia Soneras styrelse kände till.

2005 startade Martin Lorentzon företaget Rosello på Cypern och kunde således komma undan att betala skatt när han sålde sina aktier i bolaget Tradedoubler. Innan försäljningen flyttades aktierna över till Rosello och han undkom en skatt som hade legat på minst 25 procent i Sverige enligt Skatteverket. Eftersom försäljningsvinsten uppges ha uppgått till 250 miljoner kronor skulle skatten ha landat på drygt 60 miljoner kronor.

Martin Lorentzons Sportify-aktier, liksom hans 230 000 Telia Sonera-aktier, ska också vara placerade i Rosello.

"Vill inte visa vilka som står bakom företaget"

Enligt Ekot finns väldigt lite information om företaget på företagsregistret i Cyperns huvudstad Nicosia. Några uppgifter på privatpersoner ska inte finnas i företagshandlingarna. Det som finns är en adress till Nordic Finance, ett bolag som hjälper svenskar att starta företag på Cypern.

– De vill inte visa vem som står bakom företaget, säger Dora Constantinidou på företagsregistret till Ekot.

Det som också framgår av företagshandlingarna är att Rosello ägs av ett företag i Luxemburg, Amaltea, som ägs av Martin Lorentzon.  Amaltea och Spotifys moderbolag står på samma adress i Luxemburg, och Spotifys moderbolag ägs i sin tur av Rosello.

"Vi ska vara stolta över honom"

När Martin Lorentzon valdes in i Telia Soneras styrelse för några veckor sedan var Kristina Ekengren på finansdepartementet ordförande i bolagets valberedning. Redan då kände hon till att Lorentzon inte betalade skatt i Sverige.

– Min uppdragsgivare (Regeringen) tycker att man ska bidra till det svenska samhället genom att betala sin skatt här, och jag har ingen annan åsikt. Men Martin är lite unik i Sverige med det han har åstadkommit som entreprenör genom att bygga två framgångsrika företag inom den nya teknologin. Han är svår att slå. Jag tycker att vi ska vara stolta över honom i Sverige, säger hon till Ekot.

Publicerad: