Mejla

Wolfgang Hansson

Alla som utmanar Putin hamnar bakom galler

Publicerad:

NYHETER

Bloggare hotas av 10 års fängelse i ny skådeprocess

Tio års fängelse hotar bloggaren och advokaten Alexei Navalnyj.

Men hans enda verkliga brott är att han vågar utmana Rysslands president Vladimir Putin.

Den som öppet gör det hamnar förr eller senare bakom galler.

Navalny är näste man till rakning. I dag inleddes rättegången mot honom i staden Kirov och som av en händelse avbokdae ryska SJ en del av journalisternas biljetter vilket gjorde att de inte kunde bevaka förhandlingarna.

Navalnyj, 37, har senaste åren ägnat en stor del av sin tid åt att exponera korruptionen i det ryska samhället, särskilt i den politiska och ekonomiska toppen.

Många av sina uppseendeväckande avslöjanden har han gjort på sin blogg. Inför presidentvalet förra våren lyckades han samla stora folkmassor till demonstrationer i Moskva. De största som hållits sedan Putin kom till makten i slutet av 90-talet.

Vid ett tillfälle marscherade tiotusentals människor mot Ljubljanka-torget där den fruktade sovjetiska säkerhetstjänsten KGB hade sitt högkvarter och där efterträdaren FSB i dag huserar. I FSB har Putin sina rötter och ett viktig stöttepelare.

Ute efter Putins jobb

Karismatiske Navalny gör ingen hemlighet av att han är ute efter Putins jobb. Han vill en dag bli Rysslands president.

Eftersom Putin helt lagt beslag på tv-mediet så förde Navalny sin kamp i sociala medier. Hans brännmärkning av Putins parti som "tjuvarnas och banditernas parti" fick en viral spridning.

För första gången sedan han kom till makten såg Putin en aning sårbar ut. Han verkade darra.

Förmodligen var det då han bestämde sig för att Navalny måste bort.

Ett åtal fabricerades ur en utredning som tidigare slagit fast att det helt saknades bevisning mot oppositionsmannen. Han anklagas för att som rådgivare ha tvingat ett skogsbolag att sälja sitt virke för billigt. En ren skådeprocess.

För Putin är det fina i kråksången att även om Navalny döms till en villkorlig som så är det efter en lagändring är tillräckligt för att diskvalificera honom från att ställa upp i allmänna val för all framtid.

Lydigt verktyg

Att han döms råder det ingen tvekan om. Domaren i målet mot Navalny har utfärdat 130 fällande domar de senaste två åren och inte ett enda frikännande. I snitt fäller de ryska domstolarna i 99 procent av fallen.

Domstolarna har blivit Putins lydiga verktyg för att slippa lämna i från sig makten.

2005 eliminerade han ett liknande hot från oligarken Michail Chodorkovskij som plötsligt började utmana Putin politiskt. Chodorkovskij som då var Rysslands rikaste man dömdes för ekonomisk brottslighet och deporterades till Sibirien.

Lagom till att det blev aktuellt att släppa honom åtalades han ännu en gång för samma brott och fick ytterligare sju års fängelse. På det viset kunde Putin försäkra sig om att han inte kunde ställa upp i valet 2012 och förmodligen inte heller 2018.

Nedsättande sång

Punkgruppen Pussy Riot som framförde en nedsättande sång om Putin utgjorde ett mindre hot men för att avskräcka andra så åtalades de och dömdes ändå.

Ingen kan motsäga att Putin blivit demokratiskt vald till president. Han har uppenbarligen ett starkt stöd hos befolkningen även om det minskade tydligt vid senaste valet.

Skillnaden mot en normal demokrati är att Putin använder alla medel för att stoppa all verklig opposition. Han kontrollerar alla TV-kanaler och alla stora tidningar. Han inför lagar och regler som gör det omöjligt eller svårt för oppositionen att verka. Senast genom att tvinga alla som tar emot bidrag från utlandet att registrera sig som utländska agenter.

Budskapet Putin ständigt sänder ut; utmana mig inte för då är du körd.

Publicerad: