Expert: Kattdödaren njuter av att härska över liv och död

Kattplågaren i Göteborg fortsätter att döda oskydliga djur.

En sjätte katt har hittats död – och boende i området är nu oroliga för att ens gå ut på kvällstid.

– Övergången att man går från att döda djur till människor är sällsynt, men man ska inte bortse från den, säger Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

Stämningen bland boende i stadsdelen Högsbo i Göteborg är dämpad. Att en person går runt under nätterna och letar efter att katter att plåga, sprätta upp och sedan placera ut helt synligt väcker självklart avsky.

På bara sex veckor har sex katter hittats döda. Under söndagsmorgonen hittades den senaste på Riksdalersgatan – samma gata där tre andra katter lämnats sönderskurna under ritualliknande former.

– Det är fruktansvärt och chockartat att det går en galning lös, som verkar ha det som nöje att ha ihjäl katter. Det är helt sjukt, säger Marita Nilsson, 51.

Hennes katt Prinsen har hon hållit inne i lägenheten i tre veckor.

– Han tycker det är jättejobbigt och mår inte bra av att vara inne. Förra helgen matvägrade han.

Maritas granne och väninna Ulla Sahlin, 51, tog ett ännu  mer drastiskt beslut: Hennes katter Lakrits och Messi skickade hon upp till sin mamma i Falköping.

– De har bott där i tre veckor. Jag kan inte släppa ut dem när det är så osäkert här, säger hon.

Tillsammans med andra grannar och vänner brukar de träffas och fika på uteplatsen vid Riksdalersgatan där de alla bor. Samtal om kattplågaren grumlar nu stämningen, trots vårsolens värmande sken.

Vågar inte gå ute

Men det är inte bara för katternas skull de är rädda. Katarina Sidenhagen, 43, vågar inte gå ut på kvällarna längre.

– Om jag jobbar kväll så brukar jag åka till min son vid Lindholmen och sova. Det känns inte tryggt att gå här ute när det är mörkt och det är en bit att gå från bussen.

Hon fortsätter:

– Det känns som den här personen kan göra vad sjutton som helst. Han måste sakna spärrar i hjärnan. En ny Hannibal Lecter.

Att det ens är en man som ligger bakom kattdödandet är okänt, men enligt psykiatern och experten på gärningsmannaprofiler Ulf Åsgård är det högst sannolikt.

– Eftersom det här beteendet upprepas gång på gång får man en känsla av att det är en ångestlindrande känsla som uppstår hos den här personen. Han löser sina inre problem genom att döda katter, säger Åsgård.

Han fortsätter:

– Det ger en njutningskänsla som minskar hans oro och ångest och det ger honom en känsla av makt gentemot polis, media och andra.

Risk för upptrappning

Ulf Åsgård uppger att det finns en viss risk att våldet trappas upp och att kattplågaren kan gå på andra djur – eller till och med människor.

– Det är ovanligt, men jag kan förstå att hon är rädd för att gå hem på kvällarna. Det händer ju någon enstaka gång att man övergår till att åtminstone försöker döda människor.

Polisen uppger att man tar fallet på stort allvar och att man lagt stora resurser på att få tag på en gärningsman, men efter att en 34-åring gripits och släppts för tre veckor sedan finns ingen ny misstänkt.

– Vi har fått många nya tips som vi kollar på. Men vi är självklart intresserade om någon har information om den senaste händelsen, säger Torbjörn Edvinsson, jourkommissarie vid Göteborgspolisen.

Tills polisen får tag på kattplågaren får Katarina finna sig i att vara rädd på kvällarn och Ullas katter får stanna kvar i Falköping.

För Maritas Prinsen blir det enstaka promenader i sele som gäller. Marita hoppas att man stoppar personen innan det våldet eskalerar.

– Man vet ju inte var det slutar. Han kanske går på hundar, barn eller äldre som inte kan försvara sig.

Publisert: