EU-parlamentet röstade för Borg

Foto: AP
Tonio Borg.
NYHETER

Europaparlamentet röstade för att Tonio Borg ska bli ny kommissionär med ansvar för hälsofrågor.

Det innebär att maltesen - som stött på kraftigt motstånd - nu fått grönt ljus av ledamöterna.

Men samtidigt röstade över 40 procent röstade emot honom.

När Malta nominerade sin utrikesminister Tonio Borg som ny EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor - väckte det starka reaktioner bland många ledamöter i parlamentet.

En av dem som gick till hårt angrepp mot Borg var den svenska parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som menade att maltesen är en homofobisk abortmotståndare som inte har något på posten att göra. I en utfrågning i förra veckan svarade dock Borg på kritiken och sa att han kommer att hålla sig inom de regler och förordningar som gäller inom EU - trots sina egna uppfattningar i vissa värdefrågor.

Sverige röstas för

I dag röstade EU-parlamentet i frågan - och det en seger för Borg. 386 av ledamöterna röstade för. Men samtidigt röstade över 40 procent, 281 stycken emot, medan 28 lade ned sin röst. Omröstningen är dock bara rådgivande, det är EU:s regeringar som avgör frågan.

Den svenska regeringen, med EU-minister Birgitta Ohlsson i spetsen, har tidigare meddelat att man kommer att rösta för Borg när regeringarna senare ska ta ställning, trots protesterna bland många svenska ledamöter.

Spänningen inför omröstningen steg i går kväll när det stod klart att den socialdemokratiska gruppen bestämt sig för att rösta nej till maltesen. Man ställde sig då sida vid sida med Tonio Borgs kritiker i den gröna gruppen, inom vänstergruppen och inom den liberala gruppen ALDE. Men i den största gruppen i parlamentet, konservativa EPP, har Borg haft ett mycket starkt stöd.

Men eftersom omröstningen var sluten så kunde ledamöter rösta emot den linje som gruppen bestämt - utan kollegornas vetskap.

”Homofob abortmotståndare”

Omröstningen om Tonio Borg har dessutom visat på en spricka inom den borgerliga alliansen i EU-parlamentet. Alf Svensson (KD), som sitter med i EPP, var i förra veckan hård i sin kritik mot Cecilia Wikström och de andra som han tyckte gått för hårt åt Borg.

– Jag tycker att en människa ska få ha personliga åsikter och värderingar som inte accepteras av oss i norra Europa. I alla fall så länge man lovar att stå upp för de bestämmelser och riktlinjer som finns för EU-gemenskapen. Sociallagstiftningen ligger ju ändå på varje enskilt land, sa Svensson.

Den socialdemokratiska parlamentarikern Åsa Westlund var mycket besviken efter omröstningen. Hon var också kritisk till de svenska ledamöterna i EPP-gruppen som röstat för Tonio Borg.

– Ansvaret för att EU nu får en homofob abortmotståndare som kommissionär vilar tungt på M, KD och den svenska regeringen. Hade de agerat annorlunda hade vi kunnat få en majoritet för ett nej, säger hon.

Även Cecilia Wikström var i dag besviken.

– Tonio Borg är ingen politiker för framtiden. Det är en politiker för det förgångna som tar den här platsen. Det är tråkigt att svenskarna i EPP röstat för honom. Det betyder att lojaliteten med de konservativa krafterna är större än den med europeiska grundläggande värden och värderingar, säger hon.