Underjordisk grottsal upptäckt i Jämtland

Av: Viktor Mattsson

Publicerad:
Uppdaterad:
UNIK UPPTÄCKT Den underjordiska grottsalen är en av de största som hittats i Sverige.
Foto: Markus Nord
UNIK UPPTÄCKT Den underjordiska grottsalen är en av de största som hittats i Sverige.

En stor grottsal har upptäckts under Bjurälvsdalen i norra Jämtland.

Det tros vara en av de största som hittats i Sverige.

– Det kändes som om vi var i en Indiana Jones-film, säger Markus Nord.

Under flera års tid har Markus Nord och hans kollegor inom Bjurälvsexpeditionen tagit på sig dykardräkterna och utforskat det vattenfyllda grottsystemet under Bjurälvsdalen i norra Jämtland. I år gjorde de sin största upptäckt hittills. Nere i djupet hittade de först en 108 meter lång torrlagd grotta.

Därefter kom kronan på verket.

– Vi trodde grottan tog slut. Så var där plötsligt en gigantiskt stor grottsal, säger Markus Nord som var en av de första in grottsalen.

– Vi hade inte ord. Det kändes som vi var i en Indiana Jones-film.

"Det är sensationellt"

Grottsalen var uppskattningsvis fem meter bred, femton meter lång och nio meter hög. Detta gör den till en av de största grottsalarna som upptäckts i Sverige.

Fyndet kommer som en stor överraskning, inte bara för Markus Nord och hans dykarkollegor, utan även för forskningen. Expeditionsledaren Johan Utas förklarar att mindre grottor inte är något ovanligt i systemet. Men att hitta en så lång grotta och en stor grottsal omkullkastar teorierna.

– Det är ju en livsdröm som går i upplevelse att få hitta något som är sensationellt, något som forskarna inte trodde skulle finnas, säger han.

Presenteras för världen

Grottsalen har väckt uppmärksamhet runtom i världen. Andra grottdykare har hört av sig med gratulationer och i juli ska upptäckten presenteras på en kongress i Tjecken.

Däremot kommer det dröja innan Markus Nord och Johan Utas kan besöka grottorna igen. Vattenflödet under sommarhalvåret gör att dykarna inte kan ta sig fram. Fram tills dess får de leva på bedriften.

– Att få vara först på en plats på jorden är ju varje äventyrares största dröm. Det är svårt att förklara hur stort det är, säger Markus Nord.

Publicerad: