SSU får tungt understöd i jobbstriden mot Löfven

avAnette Holmqvist, Niklas Eriksson

NYHETER

Östergötlands partidistrikt ställer sig bakom hårdare satsningar mot ungdomsarbetslöshet

Foto: Lasse Allard
Stefan Löfven (S).

Inför S-kongressen i april har Stefan Löfven fått en intern jobbstrid runt halsen.

I dag meddelade Östergötlands partidistrikts ordförande Lena Micko att de står bakom SSU:s 90 dagarsgaranti.

– Jag tror att vi har goda chanser för att få igenom förslaget oavsett om partiledningen är med på det eller inte, säger ungdomsförbundets ordförande Gabriel Wikström.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Stefan Löfven och partiledningen riskerar att gå på en rejäl jobbsmäll under partikongressen i april efter att deras förslag gått ut till ombuden.

Under lördagen hårdnande jobbstriden som tidigare främst har förts av Socialdemokraternas ungdomsförbund som krävt tydligare insatser mot ungdomsarbetslösheten.

90 dagarsgarantin får nu stöd från Östergötlands partidistrikt och dess ordförande Lena Micko som sitter i S verkställande utskott, VU.

– På kongressen finns många förslag att ta ställning till och vi vill markera vad vi tycker är viktigast och det är frågan om ungdomsarbetslösheten som är skyhög. Det är det här vi främst behöver lösa, säger Lena Micko.
– Vi tror att det här är ett viktigt vägval för partiet att visa att det här är vad vi prioriterar, det tror jag kommer att vara viktigt framåt.

”Ungdomsarbetslösheten är stora frågan”

SSU:s ordförande Gabriel Wikström säger att stödet är en väldig framgång för dem inför kongressen.

– Det är ett stort distrikt och en viktig delegation. Det stärker oss i vår övertygelse att ungdomsarbetslösheten är den stora frågan inför kongressen och att 90 dagars gränsen är ett bra förslag, säger han.

Och Wikström tror att fler distrikt ute kommer följa. Han berättar att han får stort gehör för SSU-förslaget när han är ute och besöker landets Socialdemokrater.

– Ungdomsarbetslösheten ligger på 22 procent, det är nästan 150 000 unga, och det märks i många kommuner. Som arbetsmarknadspolitiken ser ut i dag hamnar en stor del av ansvaret på kommunerna som får ta pengar från sjukvård, omsorg och skola och sätta till ungdomsarbetslöshets åtgärder, säger han.

”Kan gå runt partiledningen”

– En 90 dagarsgaranti som finansieras statligt skulle underlätta för kommunerna som kan lägga pengarna på sjukvård, omsorg och skola i stället – och för de unga arbetslösa som blir lovade att få jobb, praktik eller utbildning.

Gabriel Wikström menar att stödet för förslaget visar att S måste vässa sin jobbpolitik och att 90 dagarsgarantin kan röstas igenom på kongressen.

– Jag tror att vi har goda chanser för att få igenom förslaget oavsett om partiledningen är med på det eller inte, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger att han är glad att de tillsammans med SSU kan driva frågan om ett ungdomsarbetslöshetsstopp och att de i budgeten satsar närmare fem miljarder på det.

– Att en generation unga håller på att lämnas utanför är ett vansinne som måste stoppas. Unga ska jobba eller plugga, inte gå sysslolösa, säger Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM