Kravet: Nu måste toppolitikern avgå

avViktor Mattsson

Johan Pehrson.

Johan Pehrson (FP) försvarade polisens jakt på papperlösa flyktingar. Nu kommer ungdomsförbundets krav:

– Han måste avgå, säger Linda Nordlund som är ordförande i Liberala ungdomsförbundet, LUF.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson, Johan Pehrson, har under en lång tid gjort sig känd som en ivrig förespråkare av tuffa tag mot alla former av kriminalitet. Alldeles nyligen tog han Reva i försvar, något som tände missnöjet hos ungdomsförbundet.

– Det här gäller den mest utsatta gruppen i vårt samhälle. Att en liberal företrädare då uttrycker sig positivt för den här typen av trakasserier är något som vi tar starkt avstånd från, säger Linda Nordlund som är ordförande i Liberala ungdomsförbundet, LUF.

”Bristande liberal kompass”

Nu har Johan Pehrson fått ett nytt uppdrag. Han ska leda en arbetsgrupp som ska se över domstolarnas misslyckande med att döma ut hårdare straff. Det här får bägaren att rinna över för ungdomsförbundet, som starkt ställer sig emot idén att hårdare straff skulle leda till mindre brottslighet.

– Han visar en bristande liberal kompass. Vi kan inte ha en rättspolitisk talesperson vars ryggmärgsreflex är att förbjuda, drogtesta och låsa in, säger Linda Nordlund.

Partiledningen står bakom Pehrson

Johan Pehrson vill inte själv svara på utspelet. Men Nina Larsson som är Folkpartiets partisekreterare förklarar att hela partistyrelsen slår ifrån sig kravet på Pehrsons avgång och att man tycker att LUF kan sköta sin kritik via andra kanaler.

– Jag tycker det finns mer konstruktiva sätt att påverka partiets politik. Nu har LUF valt det här sättet och det är så det är. Från Folkpartiets håll tycker vi det krävs strängare straff mot brott som knarkbrott, misshandel och sexualbrott.

Linda Nordlund biter tillbaka.

– Det är klart vi har försökt att sköta det är internt först, men vi upplever att det inte räckt. Det är därför vi nu valt att kräva hans avgång. Vi har inget förtroende för Johan Pehrson i de här frågorna, säger Linda Nordlund som är ordförande i liberala ungdomsförbundet, LUF.