"100 000 dollar till den som dödar filmmakaren"

avOskar Forsberg

Nidfilmen om profeten Muhammed fortsätter att väcka stor vrede

En minister i Pakistans regering utlovar nu 100 000 dollar till den som dödar upphovsmannen.

Han uppmanar också Al-Qaida att hjälpa till att hitta filmmakaren och döda honom.

Minister lovar belöning för nidfilmares död

Pakistans järnvägsminister Ghulam Ahmed Bilour sa i dag att han erbjuder 100 000 dollar, omkring 650 000 kronor, i belöning till den som dödar upphovsmannen bakom nidfilmen som orsakat vrede i stora delar av den muslimska världen de senaste veckorna.

– Jag tillkännager i dag att den hädare som har smädat den helige profeten – om någon vill döda honom – så kommer jag att belöna den personen med 100 000 dollar, sa han till nyhetsbyrån AP.

Talibaner och Al-Qaida

Han uppgav för nyhetsbyrån AP att pengarna kommer från hans egna fickor.

Ministern bjöd också in talibanrörelsen och terrororganisationen Al-Qaida att delta i den "hedervärda handlingen", och tillade att han skulle döda upphovsmakaren med sina bara händer om han fick chansen, uppger TT.

– Sedan kan de hänga mig, sa han.

5 000 demonstranter

Protesterna mot nidfilmen fortsatte även under lördagen. Minst 5 000 pakistanska demonstranter uppges ha marscherat mot parlamentet i Islamabad skanderades "Straff till dem som förödmjukar vår profet".

I Nigerias näst största stad Kano var tiotusentals människor ute på gatorna. Enligt AFP var protesttåget flera kilometer långt och demonstranterna ropade slagord som: "Död åt Amerika", "Död åt Israel" och "Död åt islams fiender", uppger TT.

Protester i Europa

Även inom EU demonstrerades det i dag. I Stockholm marscherade mellan 50 och 100 demonstranter från Sergels torg till amerikanska ambassaden.

I den franska staden La Rochelle greps samtidigt en man för att via internet ha manat till halshuggning av redaktören för den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som tidigare i veckan publicerat karikatyrer av profeten Muhammed.

"Det viktiga är att inte låta honom leva i fred", ska mannen ha skrivit på en hemsida. En källa säger till AFP att mannen nu misstänks för anstiftan till mord.