Nyheter

”Katastrof om inget görs”

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

Larmrapport sätter press FN:s klimatmöte

I dag inleds klimatmötet i Doha.

Förutsättningarna:

Om inget görs väntar minst fyra graders temperaturökning redan detta århundrade - med en fullständig klimatkatastrof som följd.

Klimatkonferensen är den 18:e i ordningen och hålls i Doha i Qatar, det land som släpper ut mest växthusgaser per capita.

Konferenserna syftar att nå fram till ett avtal som minskar utsläppen av koldioxid.

Målet har tidigare varit att nå ett avtal som begränsar den globala temperaturökningen till två grader. Men arbetet har gått trögt och extremt långsamt. Det enda avtal som hittills träffats är Kyotoprotokollet från 1997, och det har ännu inte ratificerats av bland annat USA.

Och utsläppen av koldioxid ökar stadigt: Förra året släpptes mer koldioxid ut i atmosfären än någonsin.

Det senaste mötet hölls i Durban i Sydafrika förra året och slutade med att länderna bara lyckades enas om att man ska enas om ett avtal 2015.

Börjar bli bråttom

Nya studier visar att det börjar bli bråttom.

Förra veckan släppte Världsbanken en alarmerande rapport som varnar för fyra graders temperaturökning redan 2060 om inget görs snarast.

Enligt rapporten vore konsekvenserna katastrofala och de skulle drabba länderna i tredje världen hårdast:

Havet stiger: Havsnivån höjs 1-2 meter redan detta århundrade, mest utmed ekvatorn, med förödande konsekvenser för länder som Bangladesh. Och havsnivån skulle fortsätta stiga långt efter år 2100.

Extrem värme: Runt medelhavet väntas den varmaste sommarmånaden bli runt nio grader varmare än i dag med akut vattenbrist som följd.

Ökenutbredning: Torra regioner blir ännu torrare och öknarna breder ut sig, bland annat i Sydeuropa.

Matbrist: Andelen odlingsmark som drabbas av torka ökar från 15 till 44 procent detta århundrade. Det drabbar bland annat USA, Sydeuropa och Nordafrika.

Skogsbränder: Vattenflödet i Amazonfloden minskar kraftigt och antalet skogsbränder i Amazonas fördubbas till 2050, långt innan vi når fyra grader.

Havsförsurning: Koldioxiden blir kolsyra i vattnet. Redan idag är vattnet 30 procent surare än för 100 år sedan. Vid 2,4 graders temperaturökning väntas haven ha blivit så sura att korallreven, då döda av värmen sedan länge, löses upp.

Ekosystemen kollapsar: Planktonen - basen många av havens näringskedjor - dör när havet blir alltför surt. Även smältande havsisar och ökenutbredning kommer att slå ut mängder med djurarter. 

”Måste undvikas”

Världsbankschefen Jim Yong Kim kommenterar rapporten så här:

– En fyra grader varmare värld kan, och måste, undvikas – vi måste hålla uppvärmningen under två grader.

Mötet i Doha pågår fram till 7 december. Första veckan sker mötet på tjänstemannanivå. Nästa veckas träffas världens miljöministrar för att försöka nå en överenskommelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: