Ett ögonblick…

NYHETER

… Magnus Wennman, 34, fotograf på Aftonbladet som fäste en kamera på hemlöse Pecka, 63, och lät honom filma sig själv en hel dag.

Foto: Magnus Wennman, 34.

Varför?

– Jag ville försöka komma bort från det kanske mest självklara sättet att berätta om hemlösa. Det är ganska lätt hänt att vi journalister porträtterar hemlösa på ett och samma sätt. De förtjänar verkligen att bli porträtterade ärligt, så den här gången fick han filma helt själv.

Vad får vi se i filmen?

– Vi får se en helt vanlig dag i Peckas liv, allt från att han går på toaletten och Systembolaget till att han sover i en park och tigger matpengar för dagen. Det händer inte så mycket, men hans dagar är ganska så inrutade ändå.

Hur kändes det att inte filma själv?

– Jättekonstigt. Jag tog ju bort det enda elementet som normalt är mitt sätt att berätta på. Men det var otroligt spännande att försöka berätta en historia utan att använda det jag är bra på, det har varit en utmaning.

Hur kom du i kontakt med Pecka?

– Vi gjorde ett reportage om honom och hans vänner för fyra, fem år sedan och efter det har de blivit vänner till mig.

Det här är inte första gången du experimenterar med nya former för fotografi. Kan du berätta om några andra projekt?

– Jag gjorde bland annat två andra kortfilmer förra året, en som handlade om Pecka och hans relation till Stockholms råttor och en annan som handlade om barn vars mödrar blivit mördade av deras fäder.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En trevlig midsommarkväll.