USA spionerar på svenska ministrar

avAnders Clark

Publicerad:
Uppdaterad:

Bildt: ”Har upptäckt andra länder”

1 av 4
Övervakad Utrikesminister Carl Bildt (M) bekräftar att Sverige övervakas:
"Vi har upptäckt andra länder, inte USA, som plötsligt suttit på interna papper långt innan vi har sett dem själva."

USA har massövervakat EU.

Dokument Der Spiegel tagit del av ska visa hur USA hackat EU-nätverk och gett sig på ministrarnas kontor i Bryssel medan miljontals europeiska medborgares datatrafik avlyssnats.

– Vi är föremål för avlyssning från åtskilliga håll, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till TT.

Under flera års tid ska USA:s säkerhetsorganisation NSA ha övervakat och spionerat på EU.

Tyska tidningen Der Spiegel säger sig ha tagit del av interna NSA-dokument från numera världsberömda läckan Edward Snowden.

Dokumenten ska visa hur NSA buggat EU-representanters kontor i Washington DC, avlyssnat miljontals telefonsamtal, sms och e-postmeddelanden och genomfört IT-attacker mot EU-ministrarnas kontor i Bryssel där flera av Sveriges ministrar arbetat till och från under många år.

Der Spiegel har utlovat mer information under nästa vecka, men redan nu ställs USA mot väggen av europeiska toppolitiker.

"Kräver full klarhet"

Under söndagen gick EU-parlamentets president Martin Schulz till hårt angrepp mot USA i The Guardian:

– På Europaparlamentets vägnar kräver jag full klarhet och ytterligare information från amerikanska myndigheter om de här anklagelserna, snarast. Jag är djupt oroad och chockad om anklagelserna att amerikanska myndigheter spionerar på EU-kontoren.

Hackade EU-nätverk

NSA ska ha installerat buggar på EU:s kontor i Washington DC och sedan hackat kontorets datornätverk och därifrån kommit åt interna diskussioner, e-post och dokument på datorerna.

Men intrången ska inte vara isolerade innanför USA:s gränser. Redan för fem år sedan ska NSA ha angripit Europeiska rådets datorer i Bryssel, där Europas högst uppsatta politiker arbetar till och från.

EU upptäckte intrång

Angreppet gjordes genom försök att ansluta till en fjärrstyrd underhållsdator i det europeiska nätverket, flera kontakter gjordes med datorn i den stora Justus Lipsius-byggnaden och när EU:s säkerhetsexperter upptäckte anslutningen spårade de den först till NATO:s högkvarter i Brysselförorten Evere och sedan vidare till en separat byggnad bredvid högkvarteret. Byggnaden är den som använts av NSA:s kontor i Bryssel.

– USA skulle få ut mer av att övervaka sina hemliga underrättelseorganisationer än sina allierade. Vi måste få en garanti på högsta nivå på att det här slutar omedelbart, säger Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn till Der Spiegel.

Bildt: Sverige angripet

På det svenska kontoret i den attackerade byggnaden sitter både tjänstemän och ministrar, däribland Carl Bildt:

"Vi utgår från att det finns andra länder som försöker övervaka oss. Rutin att skydda sekret information", skriver han till Aftonbladet via Twitter och utvecklar i intervju med TT:

– Vi vet ingenting om vad som ligger bakom de här uppgifterna. Men vi utgår till exempel inom utrikesförvaltningen hela tiden ifrån att vi är föremål för avlyssning från åtskilliga håll. I den meningen är detta en bekräftelse p den värld som vi vet att vi lever i.

Dessutom pekar Bildt ut tidigare angrepp riktade mot Sverige:

– Vi har upptäckt andra länder, inte USA, som plötsligt suttit på interna papper långt innan vi har sett dem själva.

Än så länge är det oklart vad angreppen i Bryssel ledde till eller hur EU:s säkerhetspersonal agerade efter upptäckten. Men utöver övervakningen av europeiska representanter ska USA ha samlat på sig information om EU-medborgare från över en halv miljard samtal, sms och e-post – i månaden.

Övervakar Tyskland som Kina

"Vi kan attackera signalerna från de flesta utländska tredje-klassade partners och vi gör det med", ska Der Spiegel citera hemliga dokument från NSA i en kommande artikel, enligt nyhetsbyrån Reuters som menar att endast Kanada, Australien, Storbritannien och Nya Zealand är undantagna från massövervakningen.

Enligt NSA:s egna dokument ska organisationen ha spionerat lika hårt på sin NATO-allierade Tyskland som på Kina.

Nu återstår det att se om anklagelserna stämmer och hur USA bemöter dem.

Der Spiegel har utlovat en längre artikel på måndag.

Publicerad: