Almqvist ville lämna riksdagen – ändå kvar

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Hagwall: Jag hoppas jag tar över nästa vecka

Foto: Sverigedemokraten Erik Almqvist.

I slutet av december klargjorde Erik Almqvist att han lämnar riksdagen.

1,5 månad senare sitter SD-ledamoten fortfarande kvar.

– Vi har en försening och tror att det kan vara löst inom den närmsta veckan, säger Martin Kinnunen, SD:s pressekreterare.

Redan i mitten av november sparkades Erik Almqvist, 30, från sin post som ekonomisk talesperson i Sverigedemokraterna efter järnrörsskandalen. Han fick även lämna partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Riksdagsplatsen däremot – den höll Almqvist ett hårt tag om trots påtryckningar från partiet.

I december gav han vika och uppgav att han hoppar av riksdagen. Trots det sitter alltså Erik Almqvist 1,5 månad senare fortfarande kvar. Riksdagen har ännu inte fått in en formell avsägelse, uppger riksdagskansliet för Aftonbladet vid 17-tiden.

Försening beror på förhandling

Det bekräftas även av Sverigedemokraterna.

– Erik Almqvist är fortfarande riksdagsledamot, säger Martin Kinnunen, SD:s pressekreterare.

Planen är att Almqvist ska dra i gång en egen medieverksamhet som ska samarbeta med Sverigedemokraternas dotterbolag ”Samtid och framtid”.

Kinnunen bekräftar för Aftonbladet att förseningen har att göra med övergången till dotterbolaget:

– Det handlar om att dotterbolaget till partiet har för avsikt att ingå i ett avtal med ett företag som ägs av Erik Almqvist. Sen vilka summor det där rör sig om, det är ingenting som vi tänker kommentera. Däremot så är det ju så om ett företag fakturerar ett annat företag på en viss summa så är det ju felaktigt att ens spekulera om att den summan skulle hamna i ägarens hand.

Under tiden har Almqvist kunnat leva gott på riksdagsarvodet på 58 300 kronor i månaden och bland annat spenderat tid i ungerska huvudstaden Budapest.

”Jobbat hårt i mitt liv”

SD och Almqvist efterträdare, Anna Hagwall, bekräftar att övergången kommer att verkställas inom två veckor.

– Jag har kontakt med partiet och har varit två gånger i Stockholm och deltagit på gruppmöten. Det är bara det formella beskedet som jag väntar på. De sa att det kommer inom två veckor. Jag hoppas att det blir senast nästa vecka, säger Anna Hagwall till Aftonbladet.

60-åriga Anna Hagwall är redo att ta över. Hon slutade jobba som optiker i slutet av januari och är ledig fram tills att hon tar över.

– Jag jobbar hemma och vilar. Jag har jobbat hårt i mitt liv och det är första gången jag är ledig, säger hon.

Erik Almqvist har även sagt att han tänkt avsäga sig sitt medlemskap i partiet. Enligt partisekreteraren har inte heller det trätt i kraft.

– Jag tror att hans tanke var att han inte tänkte förnya det när det löper ut i sista mars, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Det har uppstått en försening men det vi sagt vid årsskiftet det ligger fast.

Aftonbladet har sökt Erik Almqvist för en kommentar, men utan resultat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN