Nordkorea: ”Krig när som helst”

NYHETER

FN-sändebudets varning

1 av 4 | Foto: Sin Son-Ho, Nordkoreas FN-ambassadör, säger att krig kan bryta ut när som helst.

Mitt i pågående fredsprocess slänger Nordkorea ur sig nya hot.

Landets FN-sändebud Sin Son-Ho säger att krig kan utbryta "när som helst".

Orsaken menar ambassadören är USA:s hot mot landet.

Nordkoreas FN-ambassadör Sin Son-Ho höll en presskonferens under midsommarafton där han konstaterade att USA:s hot kan "leda till krig när som helst".

Samtidigt uppmanade han FN att avveckla sin verksamhet i Sydkorea, som han menar "inte har någonting med den eniga viljan av FN att göra", utan lyder under USA som har runt 28 500 soldater i landet, enligt Miami herald.

Avveckla atomprogram

Den nordkoreanska representanten höll en av sina annars ovanliga presskonferenser under fredagen och pratade under en timme om landets syn på konflikten med grannen i syd och dess allierade: USA.

Bland annat uppmanade Sin Son-Ho FN:s medlemsländer att inte blint följa de sanktioner som FN beslutat att införa mot Nordkorea, som han kallade "utpressning".

Trots den hätska stämningen lade Sin Son-Ho till att hans land är redo för "breda samtal" med USA. Förra söndagen erbjöd landet att avveckla sitt atomprogram, något Sin Son-Ho bekräftade under presskonferensen, enligt nyhetsbyrån AFP:

– Vi kan också diskutera frågan om en värld utan kärnvapen, som USA har föreslagit.

Presskonferensen var den första som Nordkoreas FN-ambassadör hållit sedan 2010 då han ifrågasatte en utredning som visade att Nordkorea sänkt ett sydkoreanskt krigsskepp i mars samma år.