50 000 smittade av denguefeber i Thailand

NYHETER

Rekordmånga svenskar har insjuknat

Foto: En man sprutar rök för att skingra myggor.

I Thailand har 59 personer dött och nära 50 000 personer insjuknat i denguefeber – bara i år. Förra året smittades rekordmånga svenskar i Thailand och Smittskyddsinstituet befarar att 2013 blir värre.

Förra året fick 175 svenskar virussjukdomen dengue, som smittar genom myggbett. Av dessa smittades nästan 70 procent i turistparadiset Thailand.

Om rapporteringen fortsätter i samma takt har vi ett nytt toppår att vänta oss 2013, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

Thailands folkhäslominister oroad

Thailands folkhälsominister Pradit Sintavanarong är djupt bekymrad över denguesituationen i landet som hittills i år har krävs 59 människors liv. Hälften av dessa var barn. Han vädjar nu till de thailändska sjukhusen att diagnostisera patienterna noggrant.

Virusinfektionen kan inte behandlas, utan måste gå över av sig själv. Om man blir mycket sjuk kan man behöva läggas in på sjukhus för att få dropp.

Hemorragisk denguefeber kan vara dödlig

Denguefeber är vanligtvis ofarlig och visar sig som övergående feber. Andra symptom kan vara små röda prickar på kroppen, rödsprängda ögon, huvudvärk och muskelvärk.

Vid ovanliga fall kan man drabbas av hemorragisk dengue, vilket är betydligt allvarligare. Den drabbade får blödningar i inre organ och sjukdomen kan leda till döden. Större blåmärken kan vara ett tecken på att man smittats av den allvarliga formen av febern.

Det bästa sättet att skydda sig är enligt Smittskyddsinstitutet att undvika myggor i denguedrabbade områden. De råder resenärer att bära långärmade tröjor och långbyxor, smörja in huden med myggmedel och på natten ligga under myggnät. Fläkt eller luftkonditionering kan också hålla myggen på avstånd.