Åtalade för rånmordet på Leif Klatzkow, 73

1 av 7
NYHETER

De tre männen band fast den kände guldhandlaren Leif Klatzkow, 73, och hans hustru.
Under hot om våld tvingade de till nycklar och koder till en guldsmedsbutik.

Men tumult uppstod, och en av dem sköt Leif Klatzkow i bröstet.

Nu har två av gärningsmännen åtalats.

Den tredje är fortfarande på fri fot.

Klockan var 00.36, natten mot den 27 mars när Leif Klatzkows hustru ringde 112.

- Jag måste ha en ambulans och polis. Min man har blivit knivhuggen! sa hon desperat.

När polisen kort därefter kom till parets hem på Reimersholme i Stockholm fann de den kände guldhandlaren Leif Klatzkow död på golvet.

Flera timmar tidigare hade det ringt på dörren till makarnas bostad.

– Min svägerska öppnade, och männen som var maskerade tog sig in. De band fast henne och väntade på att min bror skulle komma hem, berättade Leif Klatzkows bror kort efter rånmordet.

Tilltvingade sig nycklar

När guldhandlaren, som bland annat gjort smycken åt kungafamiljen, kom hem, ett par timmar senare, överfölls han och bands fast med buntband, elkablar och silvertejp

Rånarna tilltvingade sig sedan under kniv- och pistolhot nycklar och kassaskåpskoder till guldhandlarlokalen på Rosenlundsgatan på Södermalm i Stockholm.

Bland annat hotade de att skära av hustruns öra.

Därefter åkte två av gärningsmännen till lokalen, samtidigt som den tredje vaktade över det skräckslagna paret.

– De två tog sig in i lokalen tydligen, men saknade kod till ett av kassaskåpen därför ringde de till mannen som var kvar i lägenheten, berättade brodern.

Sköts i bröstet

Leif Klatzkow förklarade att han inte hade tillgång till den sista koden, och tumult uppstod.

Leif Klatzkow slogs för sitt liv, och den 25-årige mannen sköt honom då i bröstet med en pistol.

I förhören säger 25-åringen att det var ett misstag, att han trodde pistolen var säkrad.

- Ett skott gick av bara.

Hustrun lyckades ta sig ut ur lägenheten för att försöka väcka någon granne. När hon sprang tillbaka möte hon gärningsmannen, som bara sprang förbi henne.

Från lägenheten hörde hon sin make skrika efter hjälp.

På golvet låg Leif Klatzkow blodig.

Hon larmade polis och ambulans. Men hans liv stod inte att rädda.

Överlämnade sig själv

En intensiv mördarjakt inleddes.

En knapp vecka senare överlämnade en 25-årig småbarnspappa sig till polisen.

Han erkände grovt rån och att han dödat Leif Klatzkow.

– Han har inte haft för avsikt att döda offret, han har lämnat en noggrann förklaring till polisen, säger gärningsmannens advokat Johan Eriksson.

I förhören berättar 25-åringen om hur han kände när han lästa att Leif Klatzkow avlidit:

- När jag fick reda på att han är död, jag tänkte ta mitt liv! Jag ville inte att han skulle dö. Det var inte meningen och skada dom på nåt sätt.

Samtidigt hävdar han nödvärn, och hävdar att Leif Klatzkow överföll honom med en kniv.

- Jag är hemskt ledsen över att han är död, men jag är inte ett dugg ledsen över att jag sköt honom, för hade jag inte skjutit han, hade han dödat mig.

En månad senare greps och häktades ytterligare en person, en 23-årig man, misstänkt för människorov och grovt rån. Han har konsekvent nekat till brott.

Rakade kroppen innan dådet

Kidnappningen av guldhandlaren och hans fru var minutiöst planerat och gärningsmännen tog till extrema åtgärder för att inte lämna några spår efter sig. Förutom att ha på sig masker och handskar hade 25-åringen rakat hela kroppen för att inte lämna något hårstrå efter sig. Männen hade också med sig en dunk klorin till lägenheten som de tvättade sig och inredningen med. För att radera ut alla eventuella spår tvingade de paret att spruta ned hela lägenheten med en brandsläckare.

– De var extremt försiktiga. Det här gör att vi har väldigt lite teknisk bevisning. Och det bidrar till att det är svårt att få tag på den tredje gärningsmannen, säger Jonas Linnerstam, utredare på polisen.

En tredje person grips

Den 23 maj grep polisen en 27-årig man som skulle kunna vara den tredje gärningsmannen. Han anhölls misstänkt för inblandning i kuppen. Polisen fattade misstankar mot honom eftersom 27-åringen har haft tät kontakt med de båda misstänkta och är lik en man som har fångats på bild av en övervakningskamera.

– Det fanns likheter mellan honom och den person som går in i slussen till guldbutiken först av de tre. Han hade bland annat samma längd som den första personen, säger Jonas Linnerstam.

Men polisen kan inte binda honom till händelsen och släpper honom efter dygn.

Mordoffrets bror säger att han, trots allt, är glad att två av gärningsmännen nu åtalas.

- Men jag är förbannad för att 23-åringen inte åtalas för anstiftan till mord. Det var han och den andre som eldade på 25-åringen, att tilltvinga sig den sista koden med våld. Och det slutade med att han dödade min bror. Om inte det är anstiftan, då vet jag inte vad anstiftan är.

Enligt åtalet har däremot 25-åringen agerat helt på eget bevåg.

Stort byte från kuppen

Gärningsmännen kom över föremål värda närmare en miljon kronor. Men polisen har ännu inte återfunnit något av stöldgodset.

Kammaråklagare Fredrik Karlsson vill att de båda männen får rejäla fängelsestraff för den brutala kuppen.

– Angående 25-åringen kommer jag yrka på livstid för mord. Den andre misstänkte bör ha ett långt fängelsestraff, kanske upp till 18 år, säger han.