Gudfadernmord på 27-åring

avAnders Clark

NYHETER

Senaste offret i gängkriget – sköts 30 gånger av tre män

Foto: AFP
Fransk polis undersöker mordplatsen.

40 kulor i bilen och 30 i offret.

Gängskjutningen är den 34:e på ett år i franska Marseille där ungdomsmaffian härjar beväpnade med automatkarbiner.

– De lever i nuet i en värld av snabba pengar och våld, säger Rachida Tir i Marseille.

Djibril Abbas, 27, hade precis satt sig i sin BMW och körde från sin flickväns lägenhet när bakhållet slog igen.

Tre män med ryska automatkarbiner steg ut framför bilen och sköt rakt in i förarsätet.

När polis väl nådde platsen möttes de av en krigsscen. Mer än 40 kulhål hittades i bilen och Djibril Abbas själv hade träffats med 30 kulor från en eller flera Kalashnikovs.

– Det här var ett riktigt bakhåll, säger en poliskälla till nyhetsbyrån AFP och jämförde med mordet på Sonny Corleone i Francis Coppolas film "Gudfadern".

Gangsterkrig

Precis som i filmen från 1972 års New York har ett gängkrig pågått i Marseille sedan förra året och 34 personer ska ha mördats under de senaste 12 månaderna.

Senast i maj sköts en 17-åring med 20 skott från en automatpistol. I mars bevittnade flera barn hur två personer mördades mitt på dagen.

Bara senaste året har myndigheterna påträffat 300 automatvapen i staden.

Marseille är Frankrikes äldsta och näst största stad med 860 000 invånare. Den myllrande staden är vackert belägen vid Frankrikes medelhavskust. I år har den dessutom valts till Europas kulturhuvudstad och stora projekt genomförs för att snygga till staden.

Skuggstaden

Men kulturrikedom till trots är Marseilles en av landets fattigaste städer där 26 procent av invånarna lever under fattigdomsgränsen, enligt The Independent som konstaterar att Marseille har nästan lika många drog-relaterade mord som New York som har tio gånger fler invånare.

I Marseilles miljonprojekt anser sig många boende leva i stadens skuggsida – där varannan person är arbetslös och flera av höghusen används som baser för försäljning av marijuana, cocain och heroin. Till skillnad från i de flesta städer har medel- och överklassen flytt stadskärnan för landsbygden – medan fattigdomen  stannat i staden.

I innerstadens norra del bor Rachida Tir som sett unga män mördas i sju års tid. Han menar att problemet började innan våldet:

– Det finns en självmordsinstinkt, en desperation i pojkarna. Det börjar med misslyckande i skolan och brist på jobb. De ser ingen framtid, de lever i nuet i en värld av snabba pengar och våld, säger han till The Independent.

Säkerhetszon

På toppen av en stor del av norra Marseilles fattiga bostadsområden som fostrat kända fotbollsspelare som Zinedine Zidane och Eric Cantona finns Samia Ghali, borgmästare i stadens 15:e och 16:e distrikt. Hösten 2012 tröttnade hon på det drog-relaterade våldet och gick ut i media och sa att situationen blivit så extrem att endast armén kunde hantera den.

– Jag föddes och växte upp här. Jag vet vad jag pratar om. Nu orkar jag inte längre se barn som jag känt sedan de föddes skjutas sönder. Jag kan inte glömma smärtan hos en flickvän vars kille skjutits trettio gånger. Det är dags att stoppa massakern, sa hon till The Independent.

Efter Samia Ghalis utspel inrättades en säkerhetszon i Marseilles miljonprojekt, vilket tillgängliggjort särskilda resurser för polis och säkerhetsstyrkor.