Jordens undergång – en cirkus

avStaffan Heimerson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: REUTERS
Pic de Bugarach-bergstoppen.

BUGARACH, Frankrike. Det var dan för dan före undergångsdan. Medan solen gick ner över snöklädda Pyrenéetoppar rensade polisen Pic de Bugarach-bergstoppen som natten mellan fredag och lördag, enligt new age-lärans hokus-pokus, ska vara det enda som är kvar av jorden.

Jag såg en åldrad hippie i orange dunväst dras fram ur en håla och en gendarm greppade honom i håret och sa:

”Ner i dalen, vite, vite. Fort, fort!”

Aftonbladets Staffan Heimerson är på plats.

En helikopter svävade över toppen.

Hippien ropade: ”Era choppers är ingenting värda, när våra UFOs kommer ut ur sitt garage.”

Det är förklarligt att lokaltidningen l’Independant de Carcassonne har rubriken: ”Cirkusen har börjat i Bugarach” och dragarbilden visar borgmästaren Jean-Pierre Delord – nej, inte med någon av sina 176 medborgare utan i stället med de flesta av oss 170 mediemänniskor från 40 länder som nu finns på plats.

Alexandra från TV Kiev i Ukraina sa: ”Jisses, där här är stökigare än fotbolls-EM i somras.”

20.000 väntas dyka upp

En tillrest svensk konstnär, den 27-årige göteborgaren Simon Rydén, sa kryptiskt: ”Jag tror inte på apokalypsen. Men det är intressant att studera verkligheten som illusion … eller om det är illusionen som verklighet.”

20.000 människor väntas komma till bergets fot före den av Mayakalendern utlovade Undergången. Invånarna i dalgången tar hotet om Apokalypsen med en axelryckning och tar chansen att tjäna en liten hacka: på sina vintergröna ängar ritar de med krita upp parkeringsrutor. Borgmästaren har kommenderat fram bajamajor.

400 polismän fanns redan i går kväll på plats. Det behövs passersedel för att ta sig in i byn. Och vid uppfarten från länsväg D 14 till den 1.231 meter höga toppen - en fotvandring på två timmar - släpps ingen fram.

Borgmästaren: Jag kallar in armén

I all sin litenhet är Bugarach de här dagarna en huvudstad, ett andligt centrum för hundratusentals människor jorden runt. Det är en kultplats för New Age:are och andra anhängare av hedendomens nyaste varianter. Andlighet och metafysik är intvinnade i varandra. Fysiska begrepp som magnetism och energi har religiöst innehåll.

Myndigheternas maktmanifestation är inte obefogad. Psykologer av kännare av strömningarna inom många moderna sekter utesluter inte risken för massjälvmord.

Sekten Folkets tempel mötte Domedagen - den spås med jämna mellanrum att komma i organisationens egen by, Jonestown i sydamerikanska Guyana 1978, på uppmaning av sin pastor Jim Jones genom att dricka saft spetsad med valium och cyanid i ett kollektivt begick självmord. 909 människor dog.

På liknande vis dog bland Davidianerna under en militär belägring av sektens gård utanför Waco, Texas, 82 medlemmar.

”Jag tänker i de banorna”, sa borgmästare Delord i går. ”Det ska inte ske i min by. Jag kallar in armén.”

Publicerad: