Så började upploppen

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Skärmdump från Instagram.

Det hela började i går, då ett konto startades på Instagram, där minderåriga flickor och pojkar från Göteborg hängdes ut med namn, bild och påstådda sexaktiviteter.

Följarna av kontot uppmanades bidra med "orrar", ett slang för slampor, att hänga ut via chattapplikationen KIK, och lovades anonymitet. Ryktet om kontot spred sig som en löpeld. Över 200 bilder lades upp, på unga som kallades "horor", "slampor" och "orrar" och uppgavs ha haft sex med andra namngivna personer. Någon av ungdomarna var bara 13 år gammal.

– Det växte till 7 000–8 000 följare. Det var småsyskon till mina kompisar, födda 1997 och uppåt ungefär, som lades ut, säger en 22-årig man i Göteborg till Aftonbladet.

Hot om självmord

Under varje bild fanns över hundra upprörda kommentarer, där många sade sig ha polisanmält.

Innan kontot lades ned kom ett meddelande ut om att det skulle stängas, bland annat för att inblandade hotat med självmord.

– Det är hemskt. Elever kommer inte våga gå till skolan. Det är särskilt pinsamt i den här åldern. Den som startade det här ville ha kaos. Jag tror att det här kommer att leda till våld, säger 22-åringen.

På Facebook hängs en ung kvinna ut som personen som startat Instagramkontot.

Uppmaning: "Spöa henne"

En Facebookgrupp har bildats där människor uppmanas samlas för att misshandla henne vid ett givet klockslag under förmiddagen i dag, vid Plusgymnasiet där hon uppges gå.

En ny grupp med samma namn som Instagramkontot har även startat på Facebook – där uthängningarna fortsätter.

En ung kvinna kommenterar vädjande:

– Ni som hade tänkt att ha lite roligt genom att skapa denna sidan borde tänka efter nu. Det ni gör är fruktansvärt kränkande och uthängande. Ni borde skämmas. Radera eran "lilla grupp" så fort som möjligt innan det får konsekvenser.

"Elevernas säkerhet viktigast"

Rektorn Lotta Krus på det Plusgymnasiet känner till det som pågår.

– Det viktigaste är elevernas säkerhet. Frågor om bråk och hot är en fråga för polisen och vi har ett nära samarbete med polisen just nu, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Facebook, som även äger Instagram, för en kommentar.

Publicerad: