Annie Lööf byter strategi - för att lugna interna kritiker

Nu byter Annie Lööf taktik och talar sig extra varm om landsbygden för att lugna de interna kritikerna.

Bollplank är gamle C-ledaren Thorbjörn Fälldin som hon hade ett långt samtal med i måndags.

– Thorbjörn är en person jag pratar med bland flera, säger hon.

Den senaste veckan har den pressade C-ledaren Annie Lööf delvis skiftat fokus. Detta kommer bara veckor efter att partiet genomgått en intern strid kring förslaget om ett nytt idéprogram. Flera distrikt i partiet tyckte att förslaget var alldeles för nyliberalt och storstadsinriktat medan de traditionella C-värdena saknades.

Har lyft fram landsbygden

Men nu är det till viss del nya bud från Lööf. Från att mest ha fokuserat på ungdomsarbetslöshet sedan hon blev partiledare är det nu landsbygden som gäller. I partiledardebatten i onsdags slog Lööf fast att en levande landsbygd med friare tyglar är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

Och när hon träffade Mälardalens centerdistrikt i Enköping i fredags var hon noga med att poängtera C:s landsbygdsprofil. Två dagar senare debatterade hon landsbygdspolitik mot V-ledaren Jonas Sjöstedt i SVT:s Agenda och i går morse gick hon till storms mot Jordbruksverkets idéer om en framtida köttskatt som skulle missgynna Sveriges bönder. På Twitter slog hon fast:

"Köttskatt är ingen lösning. Viktigare då att vi väljer kött från glada kossor som betar gräs. Vi behöver inte mer skatt på kött, snarare mindre skatt för mer klimatsmart matproduktion."

Fälldin som bollplank

Ett av Lööfs bollplank i C-striden är tidigare partiledaren Thorbjörn Fälldin. I måndags kväll hade de ett långt samtal vilket hon snabbt meddelade partikamraterna på Facebook.

"Först träningspass och sedan ett fint, engagerat och härligt telefonsamtal med Thorbjörn Fälldin. Bättre energikick blir det inte en måndagskväll!"

Annie Lööf vill inte avslöja vad de pratade om men slår fast att han är en av flera företrädare som hon bollar med. Även Maud Olofsson och Karin Söder ger råd till sin efterträdare.

Partikamraterna har noterat Lööfs fokusskifte. Lars Vikinge, som författat Östgötacenterns alternativa förslag på idéprogram slår fast:

– Hon pratar mer om landsbygden nu än vad hon någonsin gjort tidigare. Det är bra att hon gör det, det är nödvändigt och det är vad partiet kräver, säger han.

”Har alltid talat landsbygd”

Annie Lööf själv håller inte med om att hon skiftat fokus utan menar att hon alltid pratat om landsbygden men att det inte har uppmärksammats tidigare. I går ville hon inte utveckla sina tankar men pekade i ett sms på det landsbygdsmanifest som presenterades i höstas. Dessutom framhåller hon bredbandsmiljarden för landsbygden som en av sina största framgångar i höstbudgeten.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet så har Lööf inte alls bytt ideal. Däremot så menar han att hon nu värnar partiet.

– Hon försöker få båda sidorna i partiet att känna att partiledaren talar till dem. Det tror jag är ett medvetet strategiskt försök. Hon försöker visa att hon är partiledare för hela partiet, och inte bara den delen som står "Stureplanscentern" nära. Hon är sprungen där ur, det har hon aldrig hymlat med. Men nu har hon tagit steget till att försöka bli en partiledare som ger båda sidor något, säger han.

Publisert: