Eva, 97, tvingas flytta hem

Av: Jan Källman

Publicerad:

NYHETER

Berättar från Thailand: ”Ja, så är det” Sonen: ”Det blir bäst för mamma”

1 av 10 | Foto: DENNIS THERN
Eva i Thailand.

CHA AM. Eva Bergdahl, 97, lämnar snart Thailand och flyttar hem till Karlskrona igen.

– Ja, så är det. Helst av allt hade jag velat stanna. Men jag är för gammal för att teckna en försäkring här. Eftersom jag fått fel på mina njurar behöver jag dialys varannan vecka och det har jag inte råd med. Jag kan heller inte bo kvar i Thailand om resten av familjen flyttar hem, säger hon till Aftonbladet.

Eva Bergdahl har fått ett förhandsbesked om att bli inskriven i Sverige igen. Detta tar cirka två veckor. Sedan får hon svensk sjukvård gratis igen. Sonen Ingolf har också blivit svårt sjuk. Även han saknar en giltig försäkring.

– Jag har bott utomlands länge och nu ansökt om att få bli inskriven igen. Blir jag inte det så stannar jag kvar i Thailand den tid jag har kvar. Då får mamma resa hem ensam. Det blir bäst för henne. Hon skulle heller aldrig orka åka till Bangkok för dialys varannan vecka, menar Ingolf Bergdahl.

Hittade allvarlig sjukdom

När han skulle läkarundersökas vid nytecknande av en försäkring hittade läkarna en allvarlig sjukdom. Föräkringsbolaget vägrade skriva ut en försäkring. Alla behandlingar efter det har han betalat själv. De flesta har genomförts på ett privatsjukhus i Bangkok.

Situationen kompliceras också av att Ingolf Bergdahls fru Tak ännu inte har fått visum till Sverige. Sonen Noine har dubbelt medborgarskap. Situationen är pressad. Det finns flera alternativ, alla är sämre än det familjen helst vill: vara friska och stanna i huset vid havet i Cha Am.

”Kommer aldrig att lämna henne”

– Får inte Tak visum så blir  jag, hon och sonen kvar i Thailand. Jag kommer aldrig att lämna henne. Hon är en fantastisk människa, säger Ingolf Bergdahl

Men om allt går i lås kommer med inskrivningar och visum kommer hela familjen nu enligt planerna att flytta till Sverige i slutet av mars. En lägenhet väntar i Karlskrona. Ingolf Bergdahl har tid för en operation i Sverige i början av april. Det finns också en möjlighet för honom att betala den ur egen ficka, betydligt billigare än i Thailand.

– Om vi blev friska båda två kunde vi kanske bo i Thailand över vintern i fortsättningen. Det känns som en dröm just nu, säger Ingolf Bergdahl.

Eva Bergdahl emigrerade till Thailand den 28 september 2011 för att bo hos sin son i Cha Am resten av sitt liv. Hon längtade efter sol och värme, hon saknade vänner i Karlskrona eftersom de flesta dött på ålderns höst. Eva Bergdahl sålde och skänkte bort allt hon hade hemma i den stora lägenheten.

– Det får man ångra nu. Har inga möbler kvar alls. Men jag får väl köpa en luftmadrass, ler hon.

”Jag var så ledsen och grät”

Eva Bergdahl säger att hon haft en underbar tid i Cha Am, cirka 18 mil söder om Thailands huvudstad Bangkok. Hon har skött om trädgården, gjort utflykter och lagat svensk mat. Det enda riktigt stora problemet, som tog mycket kraft från henne, var den indragna garantipensionen på 4 400 kronor i månaden. Den försvann eftersom Thailand ligger utanför EU/EES. Hon skulle tvingas leva på 2 700 kronor i månaden.

– Jag var så ledsen och grät. Men tack vare Mikael (Fahlander) som hjälpte mej med pengar kunde jag stanna kvar. Jag är honom evigt tacksam och vet inte om jag levt idag utan hans stöd, säger Eva Bergdahl.

Hon sitter vid sin favoritplats vid stranden i Cha Am. Vinden sliter lite i håret. Hon är solbränd och lika pigg som vanligt. Men hörseln är nedsatt – och så har Eva Bergdahl blivit blind på det högra ögat.

– Det är helt svart. Det måste varit en blodpropp eller något. Jag har fått svårt att gå efter det. Både i trappor och på stranden.

Vad kommer du att sakna mest från tiden i Thailand?

– Familjens båda hundar! De är underbara. Följer mej hela tiden. Och så havet, förstås. Alla baden här vid Lagoon.

Publicerad: