"Halvera polisnotan för idrottsbolag"

avOlof Svensson

Lagen om att idrottsklubbar tvingas betala för polisnotan vid matcher slog ner som en bomb bland klubbarna.

Nu vill regeringens utredare lätta på bördan och halvera notan för klubbar som drivs som aktiebolag, enligt DN Debatt.

Sedan den första juli 2012 ska idrottsklubbar som drivs som aktiebolag betala hela kostnaden för polisbevakningen under matcher.

En polisbevakningstimme kostar i dag 920 kronor plus kostnad för hästar, hundar och annan utrustning. En match kan därför bli en dyr nota för anordnaren. Ishockeyderbyt mellan AIK och Djurgården i januari i förra året gick till exempel på närmare 800 000 kronor.

Regeringens utredare Bo Svensson har haft som uppdrag att se över lagen. På dagens DN Debatt skriver han att idrottsaktiebolagen bör fortsätta betala för polisbevakningen - för att sporras att itu med ordningsstörningar vid matcherna. Däremot anser han att kostnaden bör halveras.

Gäller även konsertarrangörer

Förslaget gäller de klubbar som drivs som aktiebolag. Inom fotboll är det AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro. Inom ishockey är det AIK, Djurgården, Leksands IF, Malmö Redhawks, Växjö Lakers. Tio av aktiebolagen ägnar sig åt speedway.

Den nuvarande lagen gäller även för konsertarrangörer eller andra som anordnar en allmän sammankomst i vinstsyfte. Bo Svensson förslag innebär även att deras kostnader halveras.