Fortsatta franska attacker i Mali

avStaffan Lindberg

1 av 5
Franska soldater patrullerar under Eiffeltornet – befarar terrorattacker mot offentliga byggnader och transporter

Det franska bombkriget i Mali fortsätter.

Under eftermiddagen ska islamisterna ha jagats ut från rebellfästet Gao.

För civila som är fast i kriget blir situationen allt värre - samtidigt Frankrike fruktar terrordåd.

Franskt stridsflyg fortsätter för tredje dagen att attackera islamistiska rebeller i det västafrikanska landet Mali tillsammans med landets regeringsarmé.

– Det är räder hela tiden, sa försvarsminister Jean-Yves Le Drian enligt AP och la till att landet nu har 400 militärer i Mali.

Under eftermiddagen har fyra stridsflygplan anfallit staden Gao. Det är rebellernas viktigaste fäste i norra Mali. Enligt AP har ska attackerna ha tvingat ut rebellerna ur staden.

– Vi ser röken stiga upp från basen. Det finns inte en islamist kvar i staden, säger en lärare som ville vara anonym till nyhetsbyrån.

En högt uppsatt ledare för den islamistiska gruppen Ansar Dine ska ha dödats i staden Konna i centrala Mali tidigare i dag.

Samtidigt trappas konflikten upp. Flera tusen soldater från grannländerna Senegal, Nigeria, Niger, Elfenbenskusten och Burkina Faso kommer i dag att börja ansluta sig för att delta i striderna mot rebellerna, rapporterar AP.

Minst hundra rebeller har dödats

Minst 100 rebeller ska ha dödats i attackerna. På regeringssidan har en fransk helikopterpilot och elva maliska soldater dödats.

Uppgifter från den rebellkontrollerade sidan är knappa och osäkra. Men en man som äger en affär i staden Konna uppger för nyhetsbyrån AFP att han ser många döda kroppar på gatorna, både uniformerade män och rebeller.

Efter Muammar Gaddafis fall i Libyen för drygt ett år sedan strömmade flera hundra legoknektar med rötter i Mali tillbaka till hemlandet. Sedan april har islamistiska rebeller kontrollerat norra Mali, som till största del består av öken.

Försökte simma till säkerhet

I veckan intog de Konna i centrala Mali. Det väckte oro för att de var på väg att inta huvudstaden Bamako. Landets president vände sig till Frankrike, som skickade stridsflygplan stationerade i grannlandet Tchad.

Målet med bombattackerna uppges vara att skapa förutsättningen för en offensiv där rebellerna drivs ut ur hela Mali.

I de rebellkontrollerade delen av landet är skräcken stor. Människor flyr söderut, men är samtidigt oroliga för att tas för rebellsoldater. Minst elva civila har dödats bara i Konna, däribland tre barn som försökte simma över en flod när bomberna föll.

– Andra dödades inne på sina gårdar eller utanför sina hem, säger borgmästaren Sory Diakite, enligt AP.

Soldater vaktar Paris

I dag stod det klart att också Sverige ska delta, inom ramen för en EU-insats som ska komma på plats i slutet av februari. Enligt utrikesminister Carl Bildt (M) är det en utbildnings- och träningsinsats för de maliska säkerhetsstyrkorna.

- Det är vår ambition att delta med en handfull personer, med militära instruktörer som bidrar med grundläggande soldatutbildning, säger han till TT.

I Frankrike har säkerheten höjts för att möta risken för hämndaktioner från islamistiska terrorister. Soldater vaktade i kväll Eiffeltornet och andra kända byggnader i Paris.

Svensken Johan Gustafsson, 38, kidnappades under en motorcykelsemester i landet i november 2011.

Det senaste livstecknet från honom kom i slutet av augusti när han, tillsammans med en britt och en holländare, visades upp av kidnapparna i tv-kanalen al-Jazira.