Sms-lånade – för att köpa raskatt

24-åriga Elin går 13 000 kronor back i månaden

Fågel, fisk eller ... nej, för Elin, 24, finns det inget mittemellan – bara ännu fler djur.

Trots att hon hade övertrasserat sin budget med 13 000 kronor köpte hon en raskatt på avbetalning.

– Jag har inte gått så mycket back. Det är bullshit, säger kvällens ”Lyxfällan”-deltagare till Aftonbladet.

I kvällens ”Lyxfällan” i TV3 får tittarna möta Elin Hägglund, som har skulder och kreditavbetalningar på sammanlagt 200 000 kronor. Det började med ett billån när hennes före detta sambos bil klappade i hop. Sedan ett till när den nya bilen gick sönder. Och så ett till.

– Han är 14 år äldre än jag, jag förstod ingenting. Jag fick ta alla lån, jag var snäll och dum, säger hon till Aftonbladet.

Hemmabioanläggningen, systemkameran och inredningen är köpta på kredit. Och trots att 2 000 kronor fattades köpte hon en raskatt för 6 500 kronor.

Lösningen var ett sms-lån med en ränta på nära 150 procent. I hushållet fanns då redan tre utekatter, två hundar, en fågel och en fisk. Sedan köpte hon en till raskatt – på avbetalning.

Ingen kontroll

När förhållandet med sambon tog slut blev hon ensam med sina två barn, djuren och alla skulder. När programledarna Magnus Hedberg och Patrick Grimlund går igenom hennes ekonomi i programmet står det klart att hon inte har någon kontroll. Hon får 18 000 i lön, men går 13 000 kronor back varje månad:

– Elin är en av de absolut mest naiva vi mött. Hon förstår inte vad problemet består i. Hon tror att hon tjänar pengar när hon gör av med pengar. Och ränta vet hon inte vad det är, säger Patrick Grimlund i programmet.

”Som en cirkus”

Djurfoder, försäkringar och veterinärkostnader för djuren kostar 35 000 kronor om året.

När programledarna börjar diskutera möjligheten att skänka bort de tre utekatterna brister det för Elin som blir rasande.

– Hade det varit mer stake i mig hade jag skickat ut dem. Jag blev förbannad. Det var som en cirkus, de trodde att jag skulle följa dem. Jag skiter i vad de säger, säger hon till Aftonbladet.

Utekatterna bor nu hos några bekanta. Hundarna och raskatterna har hon dock kvar, och i höstas flyttade hon från huset på landet till en lägenhet i Härnösand.

Missnöjd

Nu i efterhand tycker hon inte att hennes medverkan i ”Lyxfällan” hjälpte:

– Jag trodde att de skulle fixa ett hopbakslån åt mig, men det kunde de inte. Resten hade jag kunnat fixa själv.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN