Försäkring för fildelare

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Carolina Byrmo

Försäkring för fildelare

Det är förbjudet att fildela upphovsrättsskyddad musik och film.

Men fildelare kan nu försäkra sig mot böter om de skulle åka fast. Idén kommer från plankarna i Stockholms tunnelbana.

– På internet är det väldigt svårt att veta vad som är lagligt och inte, särskilt som upphovsrätten inte har någon förankring i det allmänna rättsmedvetandet. Därför ser vi till att den som surfar alltid kan känna sig trygg på internet, säger Gustav Nipe, ordförande i Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat som ligger bakom den nya försäkringen.

Inspirerad av tunnelbanemodell

Försäkringsidén är inspirerad av planka.nu som betalar böterna för medlemmar som åker fast utan biljett i Stockholms tunnelbana. På liknande sätt kan fildelare nu betala medlemskap i en fildelningsförsäkring.

– Risken att åka fast är ju mycket liten men det här är ett solidariskt sätt att betala fildelningsböter, säger Nipe.

”Försäkringen blir tandlös”

Men Henrik Rasmusson, en av de särskilda fildelningsåklagarna i Stockholm, konstaterar att fildelningsförsäkringen kanske skulle kunna ge ett ekonomiskt skydd. Men den hjälper inte om fildelaren döms till villkorlig dom eller rentav fängelse.

– 95 procent av de domar vi fått i fildelningsmål har gett villkorlig dom och böter och du kan aldrig försäkra dig mot en villkorlig dom, säger Rasmusson.

– I realiteten blir det en försäkring om du bara döms till böter, vilket knappt har hänt. Så som försäkring blir den ganska tandlös.

TT

Publicerad: