Mejla

Wolfgang Hansson

Viktigt för Obama att hitta de skyldiga

Publicerad:
Uppdaterad:

Väldigt många frågor. Väldigt få svar.

Terrorbomberna i Boston kan bli Obamas största utmaning hittills.

Mardrömmen är om man inte lyckas spåra vem som ligger bakom eller om Obama ägnar sig åt hämnd á la George W Bush.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.
Aftonbladets Wolfgang Hansson.

För Obama innebär terrordådet både risker och möjligheter.

Lyckas han ge amerikanerna styrka och tröst i en svår stund - som efter stormen Sandy i höstas - kan han räkna med kraftigt höja opinionssiffror. Misslyckas myndigheterna med att snabbt hitta de skyldiga blir det ytterst Obama som får skulden.

Redan det faktum att det första terrordådet på amerikansk mark efter 11 september 2001 inträffar på hans "vaktpass" är ett nederlag. Det innebär i någon mening att han har misslyckats med att hålla sina myndigheter tillräckligt alerta.

På gårdagens presskonferens ställdes många frågor men gavs väldigt få svar. Intrycket är att myndigheterna så här långt inte har en aning om vem som ligger bakom.

Vilka följder bomberna får för omvärlden beror på om de skyldiga är en utländsk terrorgrupp eller hemmaproducerade terrorister.

Trycket kommer att vara starkt på Obama för att slå till stenhårt om al-Qaida ännu en gång lyckats genomföra ett attentat på amerikansk mark. Då kommer hans fulla uppmärksamhet åter att riktas mot att bekämpa terrorn.

Det kan innebära nya krig och nya frontlinjer även om Obama är en betydligt mer försiktig president än George W Bush när det gäller militära äventyr. Men en supermakts kollektiva rop på hämnd kan tvinga presidenten att agera hårdare än han egentligen vill.

Redan i dag pågår ett terrorkrig i det tysta där USA använder förarlösa flygplan för att döda al-Qaida ledare och anhängare i Pakistan, Afghanistan och Jemen.
Effekterna på omvärlden blir mindre om det rör sig om inhemsk terror.

För nationen och Obama är det viktigt att FBI snabbt får upp spår efter vilka som är skyldiga. Det minskar känslan av osäkerhet och håller paniken borta.

Fortfarande är bilden helt öppen.

De relativt små bomberna pekar mot att de är hemmagjorda. Det kan tyda på en ensam gärningsman eller en liten grupp utan stora resurser eller omfattande kunskaper i bombtillverkning. Kanske amerikanska högerextremister.

I riktningen islamistisk terror pekar det faktum att bomberna var fyllda med stålkulor och spikar för att orsaka maximal skada på offren. En teknik som används i fjärrdetonerade vägbomber av terrorgrupper i Irak och Afghanistan.

Två bomber som detonerar kort efter varandra är ett av al-Qaidas kännemärken. Men ett som är lätt att kopiera för den som vill leda bort uppmärksamheten från sig själv.

Att ingen ännu tagit på sig dåden kan vara ett sätt att försöka öka skrämseleffekten.

Mardrömmen är om FBI om några dagar fortfarande inte fått upp ett tydligt spår efter förövarna. Då kommer oron och skräcken att hänga kvar liksom rädslan för nya terrordåd. Då kommer också kritiken mot Obama att komma.

I den positivas vågskålen ligger att USA kan resa sig snabbare den här gången. Befolkningen är mentalt förberedd på terrordåd. Den första flashbacken var de hemska känslorna av bottenlös skräck, förvirring och vrede efter 11 september. Men den här gången kommer det inte att ta månader för nationen att återhämta sig.

USA knyter näven och går vidare.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: