Appen som kan kapa ett flygplan

NYHETER

Åtminstone om man tror skaparen bakom den.

Nya appen – som kan kapa ett flygplan.

Skrämmande men sant.

I alla fall om man ska tro den tyska säkerhetsexperten och piloten Hugo Teso som säger att ha utvecklat precis det.

Tänk dig att en kapare kan ta kontrollen över ett flygplan – med hjälp av en app på sin mobiltelefon. Enligt den tyska it-säkerhetsexperten och piloten Hugo Teso  är det fullt möjligt.

Han har nämligen tagit fram en app som via en Android-telefon kan användas för att ta kontrollen över ett flygplan, det skriver dn.se

På en it-säkerhetsmässa i Amsterdam berättade Teso om hur han spenderat tre år för att utveckla den skadliga koden "simon" som kan användas för att angripa flygplanens mjukvara samt appen PlaneSploit för Android-telefoner som man ska använda för att kontrollera attacken.

Ändra höjd och kurs

På mässan demonstrerade Teso , med hjälp av en flygsimulator, hur man kunde ändra flygplanets fart, höjd och kurs med hjälp av radiosignaler till styrningssystemet.

– Du kan använda det här systemet för att styra i stort sett allt som har med flygplanets navigering att göra – inklusive en del otäcka saker, säger han till den amerikanska tidskriften Forbes enligt dn.se

Fungerar inte på riktiga flygplan

Representanter från flygsäkerhetsbranschen hävdar dock att den skadliga koden och appen inte skulle fungera på riktiga flygplan eftersom dessa luckor i säkerhetssystemen endast finns på flygsimulatorer.

Även talespersoner för Luftfartsverket i USA (FAA) och Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA) betonar att det programvaran i riktiga flygplan är säkrare än den i flygsimulatorer, skriver dn.se.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM