Reinfeldts kalldusch

Av: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya skräcksiffror för regeringen

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
PÅ DEKIS Statsminister Fredrik Reinfeldt har all anledning att se butter ut. Afton­bladet/United Minds senaste undersökning visar nya katastrofsiffror för Alliansen. ”Vi är inte nöjda med det här opinionsläget, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson till Aftonbladet.

VISBY. Det krävs ordentligt med valfläsk för att rädda regeringen.

I senaste Aftonbladet/­United minds får regeringen stryk i alla frågor – utom ekonomin.

– Det är det enda som håller valet öppet, säger Carl Melin, analyschef på United minds.

Förtroendet för regeringen är rekordlågt. 48,9 procent av de tillfrågade i senaste Aftonbladet/United minds anser att Sveriges utveckling går åt helt fel håll. Det är den högsta ­noteringen sedan mätningen inleddes i april förra året.

– Om en majoritet tycker att Sverige går åt fel håll är det väldigt svårt att bli omvald. Då vill folk se en förändring. Men de behöver inte gå till sossarna för att de tycker att det går åt fel håll. De kan lika gärna gå till Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger Carl ­Melin på United minds.

S framåt i alla frågor

I mätningen får väljarna även rangordna vilken regering, ledd av Moderaterna eller ­Socialdemokraterna, de har största förtroende för i fem ­olika frågor. S går framåt i alla frågor medan M backar.

– Tidigare har det varit lättare för regeringen att skylla det på problem som eurokrisen ­eller sådant som hänger kvar från socialdemokratiska regeringar. Det blir mer och mer ­tydligt att regeringen äger ­resultaten av sin politik, säger ­Melin.

Enda starka kortet

Det M-ledda alternativets enda räddning är valets tungviktare – ekonomifrågan.

Trots att Moderaterna backar även där har det regeringsalternativet i alla fall det starkaste stöd med 45,2 procent.

– Det är det enda som håller valet öppet, säger Melin.

”Vi är inte nöjda”

Kent Persson (M), partisekreterare:

– Vi har ­under de här åren trots att det har varit en global kris och en av de största lågkonjunkturerna på väldigt länge klarat av att värna om Sveriges ekonomi.

Han menar att regeringen med M i spetsen kan vända ­skutan till partiets fördel med avstamp i höst.

– Det klart att det här visar att vi har mer kvar att göra. Vi är inte nöjda med det här opinionsläget. Vi är inne i ett skeende där vi utvecklar vår politik och på partistämman i höst kommer vi att fastställa den ­politik som vi går till val på. Vi ska börja prata mer om vad vi vill om framtiden, för att det är det val handlar om, säger Persson.

”Svenska folket är trött”

Carin Jämtin, partisekreterare (S), påminner också om att det är långt kvar till valet. Hon gläds åt sitt partis positiva siffror – trots att det i dag inte finns något S-lett regeringsalternativ.

– Det här visar att vi är på väg i rätt riktning när det ­gäller trovärdighet för oss och hur vi har kommunicerat våra lösningar för fler jobb i Sverige och bättre ­skola. Svenska ­folket är trött på regeringen, säger hon.

Publicerad: