Anders Carlberg har avlidit

Publicerad:
Uppdaterad:

S-ledaren Stefan Löfven: Sverige har förlorat en sann eldsjäl

1 av 8 | Foto: Börje Thuresson
Anders Carlberg, grundare av Fryshuset i Stockholm har avlidit.

Anders Carlberg, grundare till Fryshuset i Stockholm, har avlidit.

– Han var något av en idol för mig, säger Ulf Adelsohn, tidigare Moderatledare.

Anders Carlberg var en aktiv debattör i bland annat ungdomsfrågor och har belönats med flera medaljer för sitt engagemang. Han grundade Fryshuset 1984 och var tidigare dess vd.

Carlberg hade även en framträdande roll under kårhusockupationen i Stockholm 1968.

Senare blev han aktiv inom Socialdemokraterna.

I morse avled Anders Carlberg efter en tids sjukdom.

"Sverige har förlorat en sann eldsjäl som verkligen gjort skillnad och Socialdemokraterna har förlorat en viktig röst. Anders Carlbergs livsgärning, hans engagemang för barn och ungdomar, imponerar djupt på mig", skriver S-ledaren Stefan Löfven i ett textmeddelande till Aftonbladet.

Vännen: "En stor folkrörelseman"

Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset om Anders Carlberg:

– Han var en person som var överallt, han kunde föra en debatt med påvens sändebud likaväl som han kunde prata med en imam och med folk på ett torg. Han var beläst och bevandrad. Han hade själv velat bli beskriven som en stor folkrörelseman, han trodde starkt på att människor själva skulle förändra förutsättningarna för sig själva, säger han till TT.

Ulf Adelsohn, förre detta partiordförande för Moderaterna var nära vän med Anders Carlberg.

– Han var något av en idol för mig. En person som levde som han lärde i hela sitt liv. Och en stor social entreprenör, som med åren blev en när vän, säger han till Aftonbladet.

Polis twittrar: Tack för dina insatser

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, har vistats mycket i Fryshuset som tonåring och lärde känna Anders Carlberg under ett bokprojekt:

–  Han var en outtröttlig kämpe som aldrig gav upp tron på att varje unge kan göra något bra av sitt liv. I en tid när allt fler unga växer upp under allt tuffare villkor så har alla Sveriges unga förlorat en nära vän. Men Anders anda och gärning lever kvar i det arbete som hjältarna på Fryshuset utför varje dag.

Peter Ågren, chef för Södermalmspolisens ingripandesektion, twittrar om Anders Carlbergs bortgång: "Carlbergs arbete med Fryshuset i Sthlm innebar att dialogen mellan polisen och de olika ungdomskulturerna kom igång i slutet på 80-talet. TACK, Anders Carlberg, för dina insatser och ditt engagemang! Det medverkade till att Sthlm blev en bättre plats", skriver han.

Anders Carlberg blev 69 år.

Publicerad: