Carl Bildt i oljesamtal med diktatorns högra hand

Av: John Granlund, Lisa Röstlund, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Doktor Nafie Ali Nafie anklagas för att ha satt upp tortyrcentra i den sudanesiska öknen. I går diskuterade han oljeflöden med Carl Bildt.

Han är ökänd för sina medeltida tortyrmetoder - och är den sudanesiske diktatorns närmaste hantlangare.

I går diskuterade Nafie Ali Nafie oljeflöden med Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– Jag har inte hört talas om Lundin förrän den här resan, säger Ali Nafie till Aftonbladet.

Enligt människorättsgrupper och Sudan-experter är det doktor Nafie Ali Nafie, president al-Bashirs rådgivare, som satte upp de ökända så kallade ”spökhusen” i den sudanesiska öknen; tortyrcentra som anklagas för att använda sig av medeltida tortyrmetoder.

Diskuterade olja

I går träffade han utrikesminister Carl Bildt.

Enligt initierade källor diskuterade den sudanesiska delegationen oljeflöden med utrikesministern.

Uppgifterna bekräftas av Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

– Mötet handlade om fredsprocessen mellan Sudan och Sydsudan. Olja och oljetillgång diskuterades. Det är naturligt eftersom konflikten där handlar om olja, säger han. Det var oljeflöden och energi som diskuterades. Vilka bolag som berörs tror jag inte diskuterades.

”Bara västpropaganda”

I dag fick Aftonbladet en exklusiv intervju med Nafie Ali Nafie.

När Aftonbladet träffar honom i en svit på Hotell Scandic Plaza i Stockholm är det den tortyranklagade politikern som ställer första frågan:

– Varför är du så intresserad av mig?

Sudans säkerhetstjänst, National Intelligence Securities, som du var chef för, anklagas för mord och tortyr. Hur ser du på det?

– Det där är bara västpropaganda och propaganda från oppositionen. Den har ingen legitimitet.

Vad känner du till om det svenska oljebolaget Lundin?

– Jag har aldrig hört talas om dem förrän den här resan.

Men enligt uppgifter i svensk affärspress (Dagens industri, reds anm.) och enligt Aftonbladets källor har Lundin och Sveriges utrikesminister Carl Bildt umgåtts under avslappnade former med Sudans president.

– Presidenten känner så många människor! Jag kan inte hålla reda på alla han träffar, men är det inte bra att han har många vänner?

Du då, känner du Sveriges utrikesminister sedan tidigare?

– Jag hade aldrig hört talas om honom, inte förrän jag träffade honom i går.

"God kontakt med Sverige"

Uttalandet kan tyckas märkligt med tanke på att Carl Bildt själv gör anspråk på att ha gjort en betydande fredsinsats i Sudan. Så frågan ställs igen; men förgäves; Nafie vill inte tala mer om Bildt.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag, vars arbete Sverige stödjer, har utfärdat arresteringsorder för flera medlemmar i din regim. På arresteringslistan ingår President Omar al-Bashir. Hur ställer du dig till ICC?

– Vi anser inte att brottmålsdomstolen i Haag är legitim, för oss är den ett politiskt instrument.

Vad tycker du om Sverige?

– Det är ett av få europeiska länder som vi har bra och hälsosamma relationer med. Till skillnad från många andra länder är Sverige på hugget och alltid intresserat av samarbete.

"Det är allvarligt"

Tidigare på dagen träffade Nafie Ali Nafie delar av utrikesutskottet. Det var ett ovanligt möte som ägde rum.

Sveriges Sudanambassadör Jan Sadek ville inte svara på några frågor. Désirée Pethrus (KD) stod länge och tvekade om hon skulle gå in på mötet. Och Centerns utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren kunde länge inte bestämma sig för om hon skulle delta i mötet.

Till Aftonbladet sa hon:

– Det är en mycket speciell situation eftersom Sudans ledning är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen. Jag kan därför inte bestämma mig om huruvida jag ska gå in på mötet eller inte.

Frågade om övergreppen

Men till slut gick Kerstin Lundgren in i mötesrummet. När hon kom ut sa hon:

– Jag tog upp att vi blev nekade att bidra med militära insatser i Darfur 2008 och att vi tycker att det är allvarligt. Jag betonade också att Sverige stödjer ICC.

Ställdes det några frågor om de svenska oljebolag som varit verksamma i Sudan och som nu utreds för brotts mot den humanitära rätten?

– Ja, jag frågade om Lundin men fick inget svar. Det var tydligt att han ville undvika att tala om Lundin.

Fredrik Malm (FP) ställde frågor om Nafies roll som tortyrmästare.

– Det var hårda ord från vår sida. Men doktor Nafie gav inga raka svar; han föredrog att prata om Guantanamo i stället för brott mot mänskligheten i Sudan.

* Efter att artikeln publicerats vill Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga göra följande förtydligande:

"Mötet handlade om fredsprocessen mellan Sudan och Sydsudan. Olja och oljetillgång diskuterades som en av flera aspekter som påverkar möjligheten att få fred i regionen. Det är naturligt eftersom konflikten där bland annat handlar om olja, säger han. Oljeflöden och energi diskuterades alltså visserligen, men jag vill understryka att det alltså var i dess koppling till möjligheterna att få fred. Vilka bolag som berörs tror jag inte diskuterades."

Publicerad: