Nyheter

Vill införa sjätte jobbskatteavdrag

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Men förslaget sågas av S

Reinfeldt och Borg.
Reinfeldt och Borg.

Moderaterna vill vinna valet nästa år – på ett sjätte jobbskatteavdrag.

Däremot vill man inte avskaffa den omdebatterade värnskatten.

– Vi är beredda att gå vidare med flera saker men vi är inte beredda att göra allt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

I helgen håller Moderaterna Sverigemöte i Karlstad, men redan i dag levererade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg nyheter på en pressträff i Stockholm. Som grund ligger en rapport om ekonomi och sysselsättning som en arbetsgrupp inom Moderaterna tagit fram.

Sjätte jobbskatteavdrag

Duon berättade att man under nästa mandatperiod vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag, det vill säga sänkt skatt för de som arbetar. Den femte sänkningen sedan 2006 vill man genomföra redan under nuvarande mandatperiod.

– Vi har föreslagit ett ytterligare steg i den reformambition vi har för den här mandatperioden och det har vi lovat försöka föra fram, om det finns ekonomiskt utrymme, före valet 2014, säger Fredrik Reinfeldt.

”Vi har tagit historiska steg”

Han berättar att nästa stora avstämning för hur den svenska ekonomin ser ut kommer i augusti, då görs bedömningen om när det femte jobbskatteavdraget kan göras.

Men under nästa mandatperiod vill man alltså gå ännu längre.

– Vi tycker att vi har tagit historiska steg för att förbättra ekonomin för låginkomsttagare och deltidsarbetande, säger Reinfeldt.

Är jobbskatteavdraget svaret på alla problem?

– Vi har många svar på det som är Sveriges utmaningar. Det är därför vi också nämner skarpa välfärdsutmaningar inte minst inom utbildningspolitiken där vi vill ha mer inlärningsstöd och mer undervisningstimmar för att säkra att vi får bättre resultat i svensk skola. Vi har också nämnt fördelningspolitiskt motiverade förändringar för grupper som inte har arbete, säger Reinfeldt.

Kan bli valvinnare

Enligt Anders Borg så kan ett sjätte jobbskatteavdrag fälla avgörandet i valet 2014. 

– Vi har vunnit ett val 2006 på jobbskatteavdrag, vi har vunnit 2010 på jobbskatteavdrag och vi tycker det finns väldigt goda förutsättningar att vinna 2014 därför att vanliga människor i Sverige betalar för höga skatter. Det ska löna sig att sätta sig i bilen och åka till jobbet för lärare, vårdbiträden, brandmän, poliser och alla andra som bär upp det här samhället, säger han.

Värnskatten blir kvar

Däremot kommer värnskatten inte att avskaffas om regeringen sitter kvar efter valet 2014. I stället berättade Borg och Reinfeldt att man vill se sänkt pensionärsskatt och höjd brytpunkt för statlig skatt.

– Vi är beredda att gå vidare med flera saker men vi är inte beredda att göra allt, säger Reinfeldt.

Socialdemokraterna kritiska

Dagens M-utspel väckte ingen glädje hos Socialdemokraterna. Enligt den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) kommer Moderaterna gå till val på samma politik som man fört sedan 2006.

– Det är samma politik som lett till en arbetslöshet på 8,2 procent, ungdomsarbetslöshet på 24,5 procent, sjunkande skolresultat, färre som får gå på högskolan och stora problem i vården och omsorgen. Det är häpnadsväckande att man inte tänker om när det är så uppenbart att politiken inte fungerar, säger hon.

"Vill lösa alla problem med sänkta skatter"

Enligt Andersson är Moderaterna och Fredrik Reinfeldt alldeles för fokuserade vid skattesänkningar.

– Det finns snart inte ett enda samhällsproblem där deras svar inte är att sänka skatten, till och med problemen i skolan. Vi har i stället förslag på en framtidsinriktad politik för jobb och utbildning, att unga inte ska vara arbetslösa utan sättas i jobb eller utbildning och vi vill se mycket närmare samverkan mellan politik, näringsliv och akademi.

Hon välkomnar dock att Moderaterna inte vill ta bort värnskatten.

– Det är bra att det i alla fall finns en källa för finansiering av välfärden även i deras Sverige.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter