Fem elever åtalas för misshandel

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Fem elever vid riksinternatskolan i Sigtuna åtalades i dag, misstänkta för grov misshandel.

Åtalet gäller två tillfällen av förnedrande misshandel.

Samtliga fem elever nekar till brottsmisstankarna.

Vid det första tillfället misstänks fyra av de äldre eleverna ha tvingat sin yngre skolkamrat att ställa sig på alla fyra, sedan slagit och sparkat honom när han inte klarat av flera "uppgifter" som de tvingat honom att utföra, rapporterar SVT.

Vid det andra tillfället handlar det om en lång, utdragen misshandel där fyra av eleverna har stått i ring kring en yngre elev och slagit och sparkat honom.

"Stor hänsynslöshet"

Enligt åklagaren bör alla de fem Sigtunaeleverna dömas för grov misshandel eftersom de har "visat stor hänsynslöshet genom att vara flera personer som tillsammans och i samförstånd misshandlat en yngre skolkamrat som stått i informellt lydnadsförhållande till de äldre skolkamraterna", uppger SVT.

Anmäldes till Skolinspektionen

Internatskolan i Sigtuna har varit rejält i blåsväder tidigare i år. I somras stämde en av de nu åtalade eleverna, en 20-åring, skolan för att han förbjudits att delta i studentfirandet på grund av utredningarna kring misshandelsfallen. En av de fem elevernas föräldrar anmälde också skolan till Skolinspektionen, då de anser att personalen agerat felaktigt mot sonen.

Drog tillbaka stämningen

20-åringen drog senare tillbaka sin stämningsansökan efter att studentfirandet var över. Hans advokat Mats Willman var kritisk till skolan när Aftonbladet talade med honom i juni:

– Men trots att min klients stämning är tillbakadragen så är det inte slut på vår talan mot Sigtuna, sa han.

I våras uppdagade också SVT:s Uppdrag granskning att skolan feltolkat reglerna för utlandssvenska elever. Riksinternaten Lundsberg, Grennaskolan och Sigtuna fick bidrag för utlandssvenska elever på felaktig grund.

Publicerad: