Festar för en miljon – om året

avRichard Aschberg

NYHETER

Carl Bildts UD lägger mest pengar på internrepresentation av alla departement

1 av 11
En tjänsteman på UD köpte två flaskor gin – i strid mot departementets egna regler.

Carl Bildts UD är det departement som gör av med mest pengar på fester och internrepresentation.

På resor bjuds det på allt från museibesök till sightseeing och krognotor.

I augusti hade en enhet party hemma hos en tjänsteman och köpte sprit för skattebetalarnas pengar.

Utrikesdepartementet gör av med en bra bit över en miljon på internrepresentation varje år – och då är inte resor, sightseeing eller ambassadernas notor inkluderade.

”Är inte praxis”

Departementet ligger i topp i Sverige, även om det räknat per anställd hamnar något längre ner.

Efter möten dricks det vin och äts snacks för skattepengar, och ASO-enheten, UD:s enhet för Asien och Oceanien, har till och med kört med sprit.

Den 16 augusti i somras köpte en tjänsteman två flaskor Beefeter London Dry Gin för 498 kronor som sällskapet skulle dricka under kvällen.

I strid mot departementens egna regler godkände biträdande enhetschef Henrik Cederin köpet och attesterade fakturan.

Han var själv med på spritfesten.

– Vi hade en dag där vi ­hade planering och på kvällen fest, eller middag och samkväm, säger han.

Men det här strider väl mot reglerna?

– Vi brukar inte ha det, det är inte praxis.

Trots att sprit normalt inte ska förekomma vid internrepresentation har utrikesdepartementet låtit notan passera genom alla instanser.

Många av medarbetarna bjuds också frikostigt utomlands. På mindre än två ­månader har 88 personer på UD skickats på tre olika studieresor till utlandet.

Den 21 september förra året lämnade 25 tjänstemän från enheten för Östeuropa och Centralasien Sverige med ­båten M/S Princess Anastasia. Bortsett från fyra timmars ”planeringsdag” och en middagsbuffé på båten blev resten av resan i det närmaste som en ren semester.

Anrik restaurang

I S:t Petersburg började programmet med en guidad tur på konstmuseet Eremitaget. Därefter blev det en båttur med engelsk guide innan kvällen avslutades med middag på den ryska restaurangen Ruskaja Riumotjnaja, som bland annat marknadsför sig med att de har 213 olika sorters vodka. Dagen efter blev det ännu en guidad rundtur och lunch med generalkonsuln innan det var dags att ta flyget hem. Hela kalaset slutade på 122 420 kronor.

Knappt två månader senare åkte 44 personer från UD:s personalenhet på studieresa till Amsterdam. Flygresorna och hotellrummen kostade 241 291 kronor.

I den holländska huvudstaden bjöds tjänstemännen på middag på den anrika restaurangen de Silveren Spiegel. Chefskocken Esther van Meerten erbjöd bland annat en meny med oxfilé och grönsallad, vin, ostkaka och dessert åt svenskarna. Notan gick till skattebetalarna i Sverige.

Samma kväll satt 19 andra tjänstemän från UD på den klassiska krogen Aux armes de Bruxelles i Bryssel. De var också på studieresa och åt och drack på skattebetalarnas bekostnad.

I våras åkte 35 tjänstemän från UD på studieresa till Haag. Programmet började med ett krogbesök på Bistro-Mer som betalades av UD. Dagen efter bjöds sällskapet på lunch på restaurangen Grand Café Dendy och buffé­middag. Dagarna ägnades i övrigt åt studiebesök och sightseeing.

Större delen av UD:s ­internrepresentation läggs på fester, julbord och sammankomster i Sverige. Det är ­ofta vin med när UD bjuder sin personal på middagar, men också vid vissa luncher.

Bowlade tillsammans

En del pengar går också till så kallad teambuilding i form av lunchkryssningar på sjön och andra nöjen. UD:s enhet för styrning av utvecklingssamarbetet valde till exempel att gå och bowla, dricka öl och äta på Marions Gastro Diner i Stockholm för 8 600 kronor. Departementets Afrikaenhet var något sparsammare och bowlade och drack för knappt halva det beloppet.