Nyheter

Klass 2-varning: Risk för väldigt mycket snö

Av: 

Josefin Westin

Niklas Eriksson

Oskar Forsberg

Erik Melin

NYHETER

Snöfallen har redan orsaka olyckor och långa köer

Fram till i morgon kan det komma upp till 30 centimeter snö i östra Svealand och SMHI har gått ut med en klass 2-varning.

Även i Norrköpinstrakten skapar snö och kylan kaos.

– Jag har stött här nu i 59 minuter, men vi är nog mer än tre hundra lastbilar, säger lastbilschauffören Åke Karlsson, som är fast i kö, till Aftonbladet vid 22-tiden.

Längs hela södra Norrlandskusten, från Gävleborg upp genom Västernorrland, har det rått kaos i trafiken. Olyckor rapporteras i samma takt som snön faller och enligt Trafikverket råder mycket halt väglag och dålig sikt, skriver TT.

Flera lastbilar har blivit stående i halkan i Medelpad och Ångermanland och har orsakat trafikproblem, bland annat i Saltviksbacken i Härnösand och i Skulebacken söder om Örnsköldsvik.

"Vägverket borde har sandat"

Läsare har även hört av sig om problem längs E4:an vid Norrköping där fordon är fastnat i en backe.

– Jag har stått här nu i 59 minuter, men vi är nog mer än tre hundra lastbilar. Om vägverket hade sandat för tre timmar sedan så hade det här aldrig hänt, säger lastbilschauffören Åke Karlsson till Aftonbladet vid 22-tiden på kvällen.

Långa köer har också bildats vid E4:an utanför Jönköping efter att en lastbil fått sladd och ställt sig tvärs över vägen vid 20.30-tiden.

– Sedan har ytterligare två lastbilar kört in i detta som jag förstått det. Det har stått stilla i, ja snart två timmar, säger Bo Kellerth, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, vid 22.20.

– Vägen är avstängd i norrgående körfält men man tror att det ska gå att börja leda genom trafiken vid 23-tiden, då hoppas man kunna öppna upp ett körfält.

30 centimeter snö i Stockholm

Det är nederbördsområdet som skapade stora problem i södra Sverige under gårdagen rör sig upp över landet.

Samtidigt kommer ännu mer snö att komma in söderifrån.

Fram till onsdag eftermiddag kan det komma riktigt mycket snö i de östra delarna av Svealand och SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning i området. Snön har redan börjat falla över Stockholms län. Fram till i morgon finns det risk för att det kan falla 20-30 centimeter nysnö.

I kombination med kraftig blåst kan drivbildning skapa problem i regionen.

– Främst kan det bli problem på vägarna, i övrigt ska det inte vara någon större fara, säger Anna Hagenblad.

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning i länen: Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro, Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg och Västra Götaland – med risk för kraftigt snöfall 5-30 centimeter.

Trafikproblem går inte undvika

Även Norrland kommer få mycket snö, då snöfallen fortsätter sin väg upp genom landet. Bakom snöområdet sjunker temperaturen igen.

– Det ser ut att kunna hålla i sig i upp till ett par veckor. Det är inga jätteväderomslag i prognosen som den ser ut nu, säger Tobias Palmblad.

På Trafikverket är man väl förberedda på det inkommande snöovädret. Men det betyder inte att man kan undvika problem.

– När det blir kraftiga snöfall samtidigt som det blåser, då blir det trafikproblem. Vi kan gå ut tidigt och ploga, men om det snöar mycket så tar det en halvtimme och så märks det inte längre, säger Lennart Helsing, pressinformatör på Trafikverket.

Han uppmanar allmänheten att inte ge sig ut på vägarna om man inte är absolut måste. Om man ändå måste köra bil bör man ta det lugnt och köra sakta, menar Lennart Helsing.

– Som tur är anpassar de flesta hastigheten till underlaget. Det blir sällan allvarliga olyckor, men många avkörningar och krockar i låg hastighet.

Tipsa | Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Jämför alla charter- och paketresor med en enda sökning
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter