Flottigt och fett – i dag är pizza helt rätt

avEmmelie Wallroth

Dietisten: Det är klart man kan unna sig någon gång

Foto: LASSE ALLARD
Aftonbladets reportrar testar kebabpizza på pizzeria Palmera i Vårberg i södra Stockholm.

I dag proppar vi i oss den platta måltiden mer än någonsin.

Och kebabpizzan är den vi helst sätter tänderna i på nyårsdagen.

– Den säljer som sjutton, säger Anders Signell på Onlinepizza.

Nyårsdagen är dagen då vi frossar som allra mest i pizza.

– Det säljs dubbelt så mycket pizza på nyårsdagen jämfört med en vanlig bra dag. Det går åt en hel del, säger Anders Signell, vd på Onlinepizza.se som har sammanställt statistiken.

På topplistan

Och den pizza som går hem bäst hos svenskarna är den egenkombinerade varianten.

– Den hamnar på första plats, men kebabpizzan är mest populär bland de namngivna.

Grunden till en kebabpizza är enkel: kebabköttet. Sedan kan den skilja sig lite från en pizzeria till en annan, men standardpizzan innehåller, förutom tomat och ost även lök, jalapenos och kebabsås.

Det finns även varianter med till exempel champinjoner, sallad, pommes frites och tomat.

– Kebabpizzan har seglat upp på topplistan och säljer som sjutton. Den kombinerar två storsäljare i ett. Det är absolut den populäraste pizzan, säger Anders Signell.

Men enligt dietisten är kebabpizzan inte det mest lämpliga att äta på nyårsdagen.

– Nyårsdagen är ju den dagen som många vill komma i gång med allting. Efter den matrika julhelgen så är pizza kanske inte det mest lämpliga att äta, säger dietisten Josefine Jonasson.

Hon fortsätter:

– Fettet är inte så farligt, men den innehåller vitt bröd och ganska många kalorier. Såsen är inte okej. Dessutom handlar det om väldigt stora portioner. Pizza kan aldrig bli nyttigt.

Vill inte avråda

Samtidigt vill hon inte av­råda från att unna sig en pizza på nyårsdagen.

– Det beror ju på vad man har för utgångspunkt och mål. Är pizza någonting man verkligen älskar så är det klart att man kan unna sig det någon gång, men då beror det ju på vad man äter i övrigt.