Sverigedemokraterna

Film visar: SD-toppar gör rasistiska påhopp

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

SD-topparna Kent Ekeroth, Christian Westling och Erik Almqvist knuffar en berusad man och säger "babbe", "fitta" och "blatte-lover", avslöjar Expressen.

Riksdagsmännen har förnekat händelsen – men nu visar en film förloppet.

I dag håller partiledningen krismöte.

I en film som Expressen publicerar från sommaren innan förra valet 2010 visar hur tre toppolitiker inom Sverigedemokraterna knuffar och slår mot en ensam, gravt berusad man, i centrala Stockholm.

Partiledningen och pressekretariatet har i dag krismöte om filmen, uppger Erik Almqvist till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson håller presskonferens i riksdagen i dag klockan 11.15.

"Blatte-lover"

SD-topparna är de båda riksdagsmännen Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesperson, Kent Ekeroth, riksdagsman och rättspolitisk talesperson och Christian Westling, före detta anställd av Sverigedemokraterna och numera suppleant i styrelsen i SD Stockholms stad.

Det är Kent Ekeroth som tagit filmen, som inleds med att Erik Almqvist upprepar till komikern Soran Ismail att Sverige inte är hans land. "Det är mitt land, inte ditt".

Erik Almqvist hörs sedan göra rasistiska utspel mot en berusad man på gatan. Han säger "babbe", "fitta" och "blatte-lover".

Utan att känna till vilka hon har att göra med ingriper Anna Östrand, då 21, och försöker få de tre SD-topparna att sluta slå mot mannen. Hon blir då kallad "lilla hora".

Förnekade allt: "Lögner"

I går hade filmen fortfarande inte publicerats i sin helhet, men uppgifter om att rasistiska tillmälen hade använts förekom. Kent Ekeroth sa då på sin Facebooksida:

Anonyma politiska meningsmotständare går ut med anklagelser i uttalde SD-fientliga slaskmedia. Inga bevis, namn eller andra belägg behöver presenteras i Sverige där media har total immunitet".

Christian Westling sa på twitter "Patetsikt! Gräva upp trams från 2,5 år sedan och nu hitta på uppenbara lögner? Desperation efter 11,2 % är total".

Förra månaden gick Jimmie Åkesson ut i ett mejl till partiets kommunpolitiker om att "städa upp i partiet" och införa nolltolerans mot rasism.

"Garanterat inte"

Om uppgifterna, innan filmen blivit publik, förnekar Erik Almqvist till Expressen att han ska ha sagt "babbe", "blatteälskare" och "hora".

– Det stämmer absolut inte. Det har jag absolut inte gjort. Garanterat inte, säger han och fortsätter:

– Det säger sig självt att man som pressekreterare inte går och säger sådant.

När han sedan får höra om filmbevisen går han ut med ett Facebookinlägg, där han säger sig inte minnas samt är ledsen över "ett par av mina allra värsta och sämsta ögonblick i livet har kommit fram nu några år senare":

"Det förvånar mig för jag minns inget av de orden som påstås och det gör mig såklart rejält ångerfull. Det man bör förstå i sammanhanget är att detta hände för 2,5 år sedan, en tidigt morgon efter krogen när vi har ett flertal personer på oss som hetsar och kallar oss rasister och ger sig på oss fysiskt".

Åkesson kommenterar inte

Händelsen berättades först om av komikern Soran Ismail, som i ett klipp på Youtube september 2010 berättar om att SD-topparna kommit fram till honom och bråkat, och i ett inklippt klipp visas Westling, Almqist och Ekeroth bråka med den berusade mannen.

Aftonbladet har sökt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Hans pressansvarige, Martin Kinnunen, säger:

– Vi har inga kommentarer för tillfället. Jag förstår vad det är ni vill att vi ska kommentera.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Kent Ekeroth

Rasism