Nyheter

Bostonbombaren mötte sina offer

Av: 

Erik Melin

Erik Pettersson

NYHETER

Framträdde i rätten under onsdagen

Senast han syntes offentligt var den 19-årige Dzjochar Tsarnajev täckt av blod efter ett misslyckat självmordsförsök.

På onsdagskvällen, svensk tid, lästes åtalspunkterna upp för honom i rätten i Boston.

– Inte skyldig, upprepade Dzjochar Tsarnajev för varje punkt.

På kvällen mötte Dzjochar Tsarnajev flera av dem som skadades under terroristattacken mot Boston maraton, flera av dem tog sig in i rättssalen med hjälp av kryckor.

Den yngre brodern upprepade ”inte skyldig” när åtalspunkterna lästes upp för honom. Enligt ABC News log Dzjochar vid flera tillfällen.

Åtalet mot honom innehåller hela 30 punkter. 17 av dem är belagda med dödsstraff eller livstids fängelse.

Bland annat åtalas han för fyra mord, varav ett på en åttaårig pojke, och användande av massförstörelsevapen.

I attacken skadades mer än 250 personer

Staden Bostons borgmästare Thomas M. Menino var under tisdagen övertygad om att 19-åringen skulle dömas.

–Vi borde låsa in honom och kasta nyckeln, säger han till Boston Herald.

"Gå till mitt rum. Ta vad du vill ha"

I samband med att processen inleds har flera nya dokument som i detalj beskriver hur den misstänkte Bostonbombaren greps offentliggjorts, rapporterar VG som har tagit del av åtalet.

Jakten på bröderna Tsarnajev tog fart när polisen gick ut med bilder på de misstänkta. Kort efter att signalementet kablades ut i media över hela världen skickade 19-åringen ett sms till en studiekamrat:

"Om du vill kan du gå till mitt rum. Ta vad du vill ha."

Drygt en timme senare beväpnade sig bröderna med tryckkokare de byggt om till hemmagjorda bomber, en semiautomatisk pistol, machete och en jaktkniv. Den körde till universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) där de sköt en vakt i huvudet på nära håll. Kort därefter tvingade bröderna till sig en Mercedes och kidnappade chauffören.

Under vapenhot blev han uppmanad att köra till New York efter att de plockat upp en GPS i stadsdelen Watertown. Efter en och en halv timme lyckades chauffören rymma och ringa 911 och larma var Bostonbombarna befann sig.

Körde över sin egen bror

De tre poliserna Jeffrey Pugliese, John MacLennan och John Reynolds lyckades efter en intensiv jakt komma i kapp de terrormisstänkta männen. De brottade ner den äldre brodern Tamerlan.

19-årige Dzjochar greps då av panik och försökte fly.

Han trampade gasen i botten och rattade bilen mot männen som just brottat ner hans storebror på marken. Poliserna hann kasta sig undan, men inte Tamerlan. Den äldre av de två Tsarnajev dog av skadorna han fick efter att ha blivit överkörd av sin egen bror.

Riskerar dödsstraff

De sista intensiva timmarna gömde sig Dzjochar Tsarnajev under en presenning i en fritidsbåt. När polisen ryckte allt närmare hans gömställe bestämde han sig för att stoppa pistolen i munnen och trycka av. Men innan dess hade han ristat in ett meddelande i relingen som polisen hittade i samband med gripandet:

"USA:s regering mördar oskyldiga civila. Jag kan inte förstå hur sådan ondska kan förbli ostraffad. Vi muslimer står tillsammans, och när du skadar en, skadar du alla"

Enligt CNN har Dzjochar Tsarnajev hämtat sig från sitt misslyckade självmordsförsök och möter de anhöriga till de hundratals skadade vid bombattentaten som en näst intill frisk man.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter