Reinfeldts 6 plågor

Rekordlåga opinionssiffror

1 Den 17 mars, dagen efter Moderaternas Sverigemöte i Karlstad, vaknade Fredrik Reinfeldt upp till partiets sämsta resultat i en Sifomätning efter valet 2010: 27,3 procent.

Ännu lägre opinionssiffror

2 Även i Aftonbladet/United Minds senaste mätning, från den 18 mars, backade Moderaterna. Bara 25,9 procent svarade att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag. Precis som i Sifomätningen var det partiets sämsta resultat sedan valet 2010.

Billströms misstag

3 Efter flera misstag på kort tid gick Reinfeldt den 19 mars ut och kritiserade Tobias Billström offentligt. Migrationsministerns utspel om ”blonda och blåögda svenska damer” blev droppen som fick bägaren att rinna över. Han har på sistone brustit några gånger och det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen, sa Reinfeldt till TT.

Intern kritik

4 Före detta försvarsministern Anders Björck kallar i dag Moderaterna ”ett ­ideologifattigt parti med en partiledare som har osviklig otur med sina minister­poster”. Flera personer ­inom partiet som Afton­bladet har talat med tror att det kommer bli ommöbleringar i regeringen före nästa val.

MP-bråket om migrationspolitiken

5 I den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet för två år sedan ingick en översyn av hur asyllagens formulering ”synnerligen ömmande omständigheter” används i verkligheten. Förra veckan hotade MP att bryta överenskommelsen. Enligt Miljöpartiet ville Tobias ­Billström inte gå dem till mötes när det gäller att ändra bestämmelsen om synnerligen ömmande omständigheter.

Centern och Folkpartiets krav

6 I Folkpartiets förslag ­ till nytt partiprogram är slopad värnskatt och ett avskaffande av den andra sjuklöneveckan två av punkterna. Sedan tidigare har Centern ställt samma krav.

Publisert: