Ryskt spökskepp upptäckt på Atlanten

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AFP
Det ryskägda fartyget Lyubov Orlova driver mot Irlands kust - helt nedsläckt och utan besättning.

I över en månad har det ryska spökskeppet Lyubov Orlova varit försvunnet på Atlanten.

Nu har det herrelösa fartyget fångats av en radar - på drift mot Irlands kust.

Lyubov Orlova lämnade sin hemmahamn St. John's, Kanada, den 23 januari.

Det 100 meter långa fartyget skulle bogseras till en skeppskyrkogård i Dominikanska republiken - men slet sig på vägen och drev ut på internationellt vatten.

Slet sig två gånger

Sedan dess har det nedsläckta fartyget drivit herrelöst på Nordatlanten - utan att några myndigheter har vetat om dess exakta position.

Enligt den kanadensiska tidningen National Post lokaliserades "spökskeppet" tidigare utanför en oljerigg. Men när ett försörjningsfartyg från oljebolaget försökte bogsera bort fartyget slet det sig än en gång.

Nu har Lyubov Orlova lokaliserats av amerikansk underrättelsetjänst, uppger nyhetsbyrån AFP.

Upptäcktes av satelliter

Enligt National Geospatial-Intelligence Agency, en myndighet som analyserar satellitbilder för den amerikanska regeringen, driver fartyget långsamt mot Europa. Just nu befinner det sig 2 400 kilometer utanför den irländska kusten.

Samtidigt verkar ingen vilja bry sig om fartyget längre - förutom miljöorganisationer som oroar sig över situationen.

– Vid en kollision eller något annat haveri kommer Lyubov Orlova börja läcka bränsle och andra giftiga ämnen, säger miljöaktivisten Robin des Bois till AFP.

Väntar på fartyget

De kanadensiska myndigheterna uppger att fartyget varit övergivet av sin ryska ägare i två års tid - och att man inte längre har något ansvar över situationen eftersom Lyubov Orlova lämnat kanadensiskt vatten.

Och på Irland vill man invänta att fartyget närmar sig öns västra kust innan man gör något.

– Om fartyget närmar sig irländskt vatten kommer vi att vidta åtgärder för att hantera fartyget vid den tidpunkten, säger Caroline Ryan, talesperson för den irländska motsvarigheten till Transportstyrelsen till kanadensiska National Post.

Publicerad: