Lars Ohly

Ohly om framtiden: ”Den ligger bakom mig”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Lars Ohly petas som ordförande för Funktionsrätt Sverige efter att en majoritet uppgett att de saknar förtroende för honom.

Idag är han inte säker på att det var rätt beslut att göra offentlig avbön efter att han anklagats för sexuella trakasserier.

– Jag öskar att jag kunde säga till en som blir namngiven – du ska gå ut och ta ansvar och ångra dig. Men jag är inte så säker – för priset var väldigt högt, säger Lars Ohly.

Under fredagen blev det klart att Funktionsrätt Sverige, som samlar förbund som kämpar för funktionsrättsliga frågor, inte längre har förtroende för Lars Ohly som ordförande.

Det är uppmärksamheten kring de anklagelser som riktas mot Ohly i samband med #metoo som gör att organisationen tvivlar på sin ledare. Under dagens kongress har man diskuterat hur händelserna skadat dem och kommit fram till att det inte är möjligt för den förra v-ledaren att fortsätta.

– Vi har haft en väldigt bra kongress med fin ton och diskuterat, framförallt utifrån den mediala situationen, mina möjligheter att fortsätta som ordförande. En klar majoritet tyckte inte det var möjligt, säger Lars Ohly till Aftonbladet efter att kongressen avslutats.

Ohly blir kvar som ordförande fram till 8 mars då en ny väljs. Då väljs också fyra styrelseledamöter, platser som står tomma efter att ledamöter avgått i protest i december.

Tror du att uppmärksamheten kring dig har skadat Funktionsrätt Sverige?

– Ja det tror jag. Det har spelat in. Många i förbundet menar att det blir svårt för mig att företräda Funktionsrätt Sverige med den uppmärksamhet som varit.

Hur framtiden ser ut har han ännu inte klart för sig. Kampen för de funktionsrättsliga frågorna kommer han dock inte att släppa.

– Det här är det bästa och finaste uppdrag jag haft. Jag kommer inte sluta vara engagerad i de här frågorna. Jag kommer inte göra det i den här positionen – sånt är livet. Jag säger gärna till alla att jag står till förfogande efter 8 mars.

Foto: Stefan Mattsson

”Priset har varit väldigt högt”

Ohly uppger att stämningen under kongressen varit lugn och samlad, vilket han känner stolthet över. Han känner sig också nöjd med vad han lyckats åstadkomma under sin tid som ordförande.

– Jag mår inte jättebra men jag mår inte heller jättedåligt. Tack vara den här kongressens lugn så känns det ganska bra.

Idag är han inte säker på att det var rätt beslut att göra offentlig avbön efter att anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot honom.

– Får jag frågan idag om hur någon som blir namngiven ska göra så önskar jag att jag kunde säga, du ska gå ut och ta ansvar, be om ursäkt och ångra dig. Men jag är inte så säker – för priset var väldigt högt.

– Vi måste i spåren av #metoo diskutera hur vi hanterar namnpubliceringar och skuldbeläggande där andra än rättsinstanserna fattar beslut som får långtgående konsekvenser. Jag tror inte tiden är rätt för det nu, kanske om några månader eller ett år, forsätter Lars Ohly.

Har ingen kontakt med Sjöstedt

Lars Ohly har tidigare sagt att Jonas Sjöstedt uttalande om honom som förövare gränsar till förtal. Partiet har efter anklagelserna portat Ohly från partievenemang. Ohly och Sjöstedt har ingen kontakt idag.

– Han har låtit bli att ha kontakt med mig under hela den här tiden. jag har bara haft kontakt med biträdande partisekreteraren. Däremot har jag haft kontakt med många vänsterpartister – de flesta har tyckt att jag varit rätt bra.

På frågan från pressen om hur han ser på framtiden säger Ohly:

– Den ligger bakom mig, nej då, det lät dramatiskt. Jag är säker på att jag kommer hitta saker att göra som är både meningsfulla och roliga. Jag har funderat på att skriva en bok eller två. På skoj har sagt att jag skulle kunna skriva en bok som heter ”Skitstövlar jag mött” – den skulle bli tjock.

– Eller så skulle jag kunna skriva en bok som heter ”Alla mina misstag” den skulle också bli tjock. Men allvarligt talat skulle jag nog vilja skriva skönlitterärt.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Ohly petas som ordförande för Funktionsrätt: ”Naturligtvis ledsamt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Ohly

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

MeToo