Undantagstillstånd och flygkaos i vinterstormen

NYHETER

Den våldsamma vinterstormen Grayson plågar den amerikanska östkusten med tung snö, isande kyla och översvämningar.

JFK och flera andra flygplatser har stängt ner – och flera delstater har utlyst undantagstillstånd.

”Var vaksam och var försiktig”, twittrar New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

I Florida faller frysta leguaner från träden.

1 av 5 | Foto: Frank Cerabino / AP / TT
En leguan har fallit ner från ett träd och ligger nu stelfrusen vid en pool.

Stormen svepte på torsdagen in från Atlanten och härjar från Carolina till Maine. Upp mot en halv meter snö kan falla i New England och flera vädervarningar är aktiva, skriver nyhetsbyrån AP.

Minst åtta miljoner människor berörs av snöstormsvarningarna och 58 miljoner bor i den drabbade regionen, rapporterar CNN.

Ovädret, som utvecklats till en så kallad ”bombcyklon”, har hittills skördat 16 människoliv runt om i USA. Fyra personer har dött i South och North Carolina när de kört av snöiga vägar, uppger AP. I Philadelphia dog en person när fordonet gled in i ett pendeltåg.

Myndigheter och skolor håller stängt. Tusentals hushåll är utan ström och vattenledningar har fryst sönder. Runt om i de drabbade delstaterna har härbärgen upprättats för människor som behöver värme eller tak över huvudet.

Omkring 100 000 hushåll har varit utan elektricitet vid något tillfälle under stormen.

3 000 inställda flighter

Mer än två tredjedelar av avgångarna från flygplatserna kring New York och Boston har ställts in. Det handlar om långt över 3 000 flighter.

– Jag hade hoppats att lapa sol, sittande på beachen med en drink nu, säger Lorenzo Smith, 42, till New York Post strax innan hans flyg till Miami från flygplatsen LaGuardia ställdes in.

Storflygplatsen JFK i New York meddelar på Twitter att all flygtrafik avbrutits på grund av kraftiga vindar och snö.

”Inte en vanlig storm”

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo har utfärdat undantagstillstånd för New York City, Westchester och Long Island.

”Det här är inte en vanlig storm. Om du inte måste vara ute på vägarna, var inte det. Var vaksam och var försiktig”, skriver han på Twitter.

Också staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar invånarna att stanna inne.

– Ge er inte ut på vägarna om ni inte måste, säger han på en presskonferens.

Undantagstillstånd råder även i bland annat Virginia.

”Det driver mängder av snö”

Svenske Simon Öhman, 27, befinner sig just nu i Brooklyn, New York.

– Det ligger ett tungt snöfall över Brooklyn och det driver mängder av snö. Dock skulle jag vilja påstå att det inte nödvändigtvis är så extremt, säger han.

– New Yorks oförmåga att ploga snö med riktiga plogmaskiner och traktorer, i kombination med att de kör med sommardäck gör situationen värre än vad den egentligen är. Jag kommer från Gällivare i norra Norrland, där hade detta väder varit normala vinterförhållanden.

Översvämningar i Boston

Väderinstitutet National Weather Service (NWS) varnar för vindar på runt 30 meter per sekund i Massachusetts och Maine. Där slår meterhöga vågor in mot kustlandet och vattenmassorna orsakar översvämningar på gator, pirer och hus.

NWS skriver på Twitter att läget i Boston inte varit så här allvarligt sedan översvämningarna 1978. Vattennivåerna i stadens hamn är rekordhöga.

Stormen bildades för två dygn sedan i Mexikanska golfen och slog först till mot Florida i söder. Därefter har den rört sig norrut.

När ovädret mattas av väntas i stället temperaturerna sjunka till rekordlåga nivåer på flera håll längs Atlantkusten framåt helgen. I Boston fruktar myndigheterna att vägarna ska frysa till ett cementlikt tillstånd på fredag – om inte vägarna hålls röjda.

Dan Peterson, meteorolog på NWS, förklarar för AP att rekordlåga temperaturer förutspås i 28 större städer på östkusten på söndag.

Trillar ner från träden

I Florida är det så kallt att leguanerna fryser till och trillar ner från träden. Temperaturen låg på torsdagsmorgonen på fem grader i delstatens södra delar, skriver AP. Det är kallt nog för att ödlorna, som är vanliga i storstaden Miamis förorter, ska bli orörliga.

De växelvarma liven finns naturligt i Central- och Sydamerika och blir sega när temperaturen sjunker under tio grader. Blir det ännu kallare tappar de rörelseförmågan.

Även havssköldpaddor påverkas på liknande sätt av kylan. Medan sköldpaddorna kan tas om hand ska välvilliga medborgare låta leguanerna vara. När de får upp värmen igen kan de nämligen bli rädda och aggressiva.

– Utgå inte från att de är döda, säger Kristen Sommers vid en lokal djurskyddsmyndighet till AP.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder