#MeToo-rörelsen

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

avJosefin Silverberg

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest, det skriver Ohly själv i en debattartikel på SVT Opinion.

Beslutet skedde efter att partiet valde att stänga av honom efter anklagelserna som riktats mot honom i samband med #metoo.

– Partiledaren har kallat mig förövare. Det gränsar närmast till förtal, säger Ohly till Ekot i ett svar på debattartikeln.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet som protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla och feghet, säger Lars Ohly till Ekot.

Ohly: ”Gränsar till förtal”

Bakgrunden är att en kvinna i samband med #metoo-kampanjen anklagat den före detta partiledaren för att ha trakasserat henne sexuellt på en partifest under förra året. Händelsen polisanmäldes men utredningen lades sedan ner.

Nu riktar Lars Ohly skarp kritik mot partiledaren Jonas Sjöstedt:

– Partiledaren har kallat mig förövare. Det gränsar närmast till förtal, säger han till Ekot.

I en debattartikel på SVT skriver han om beslutet att lämna partiet:

”Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge. En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till. Men jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt”.

Partiet: ”inget vi krävt”

Vänsterpartiet kommenterade under tisdagseftermiddagen Ohlys agerande:

– Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare i ett uttalande.

Aftonbladet har sökt Lars Ohly som hänvisar till de uttalanden han gjort till Ekot och SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM