Grattis,

NYHETER

Amanda Jabin Gustafsson,

Foto: SCANPIX
Sveriges lucia, Amanda Jabin Gustafsson, kröntes av Anna Maria Bildt

som i dag kröntes till Sveriges lucia på Skansen i Stockholm.

– Tack så mycket!

Hur känns det att vara millenniets första ljusdrottning?

– Det är jättekul. Vi nio tjejer som träffats genom luciatävlingen har haft otroligt kul ihop . Jag har varit lucia förut och varit med i många luciatåg men det här med att bli Sveriges lucia är grädden på moset.

Är du duktig på att sjunga?

– Jag har sjungit väldigt mycket, det är ett av mina största intressen. Jag sjunger i Gävle symfonikör och även i en jazzensemble tillsammans med fyra tjejer. Dessutom har jag precis spelat in en julskiva i lite jazzigare tappning tillsammans med en jazztrio som heter Ulf Johansson Werres trio. CD:n släpps till veckan.

Är du inte rädd att få stearin i håret?

-Jo, men det brukar man ju få när man är lucia. De tips jag fått är att antingen pilla bort det eller att värma håret med hårtork och låta det rinna ur. Men det bästa är att låta kompisar pilla bort stearinbitar lite försiktigt.

Är inte lucia en gammal mossig tradition?

– Nej tvärtom. Det är en unik tradition som vi har i Sverige. Under den mörka årstiden kommer lucia och sprider värme och ljus. Dessutom känns det vi gör viktigt i och med att företag som anlitar oss får skänka en slant till SOS barnbyar i stället för till oss.

Vad tyckte du om Anna Maria Bildt som krönte dig?

– Hon var en varm och fin människa. Hon har lovat mig att lära mig lite italienska innan jag åker till Italien. Vi lussar här i Stockholms city på luciadagen och åker sedan till Skansen. Dagen därefter åker vi till Tyskland för att tända en symbolisk gran på Putzdammerplatz. Den 15:e åker några av oss vidare till Rom och till Syrakusa för att lussa på de svenska ambassaderna.

Vad tycker du om att lucia alltmer blir en skönhetstävling?

– Jag upplever det inte riktigt så utan det är nästan tvärtom. Det är så mycket mer än utsidan som räknas. Det är viktigt att sjunga bra och att man kan föra sig bland människor och tycka att allt det här är kul.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

– I dag har det varit en stor dag för mig och jag kände mig så lycklig när allas blickar riktades mot mig vid kröningen på Skansen. Jag hoppas att få behålla den känslan länge.

Annika Sohlander