Bannon: Rysslandsmötet var landsförrädiskt

NYHETER

I en kommande bok kallar Steve Bannon Rysslandsmötet i Trump tower för ”landsförrädiskt”.

Han ser mörka vindar i horisonten när åklagare Robert Muellers utredning närmar sig den amerikanske presidenten.

– De sitter på en strand och försöker stoppa en kategori fem-orkan, säger Bannon i boken enligt The Guardian.

Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Steve Bannon.

Journalisten och författaren Michael Wolffs kommande bok ”Fire and fury: Inside the Trump White House” baseras på hundratals intervjuer med president Donald Trump, hans närmaste krets och personer i eller nära administrationen.

The Guardian, som kommit över ett exemplar i förtid, kallar innehållet explosivt.

En av dem som bidragit med att ge sin bild av Trumps presidentskap är den numera sparkade chefsstrategen Steve Bannon.

Bannon, som under valkampanjens slutfas och det inledande halvåret i Vita huset var en av Trumps allra närmaste medarbetare, verkar inte hålla igen.

Kallar mötet landsförräderi

Särskilt kritisk är han mot det omskrivna mötet i Trump tower – i juni 2016 – då bland andra Trumps son Donald Trump Jr., svärson Jared Kushner och kampanjchefen Paul Manafort träffade en rysk advokat som hade lockat med graverande uppgifter om valrivalen Hillary Clinton.

Mötet anses spela stor roll i särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

– Tre seniora medarbetare i kampanjen tyckte det var en bra idé att möta utländsk myndighet i ett konferensrum i Trump towers 25:e våning utan advokater, säger Bannon i boken enligt The Guardian.

Han fortsätter:

– Även om man inte tycker att det är landsförrädiskt, opatriotiskt eller dålig skit – och jag råkar tycka att det är allt av det – borde man ha ringt FBI omedelbart, säger han enligt The Guardian.

Flera har åtalats

Bannon uppges även vara kritisk mot Vita husets hantering av utredningen. Han menar att man agerat likgiltigt.

– De sitter på en strand och försöker stoppa en kategori fem-orkan, säger Bannon i boken enligt den brittiska tidningen.

I samband med ryssutredningen har tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och Trumps före detta kampanjchef Manafort åtalats.

Flynn anklagades för att ha ljugit för FBI och Manafort för bland annat pengatvätt.

Steve Bannon tycks tro att Robert Mueller lägger särskild vikt vid misstankar om pengatvätt för att på så sätt komma åt president Donald Trump.

Bland annat för att Mueller tidigt kopplade in åklagare Andrew Weissmann som uppges vara specialiserad på pengatvättsärenden.

– Deras väg till den jävla Trump går rakt genom Paul Manafort, Don Jr. och Jared Kushner. Det är uppenbart, säger Bannon enligt The Guardian.

Experten: ”Trump är rädd" 00:32